Skribent

MovieZine.se

8 december 2013 | 09:01

Lucka 8 - Filmåret enligt Lotta Zachrisson

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag berättar MovieZines Lotta Zachrisson om sitt filmår.

Årets 5 bästa filmer:

"Her": Spike Jonze är tillbaka i John Malkovichs underliga värld i en film som är det bästa som hänt sedan "Eternal Sunshine of the Spotless Mind".

"12 Years a Slave": Årets verklighetsbaserade drama som tar slaveri-ämnet till en ny dimension, genom kuslig igenkänningsfaktor. Ruskiga bra skådespelarinsatser gör detta till en av årets bästa filmer.

"Before Midnight": En värdig avslutning på en underbar och mycket unik triologi, som jag hänfört följt sedan 1995 då Ethan Hawke var det hetaste som vandrade runt i ett par skor.

"Blue Jasmine": Den på senaste tiden minst sagt ojämne Woody Allen visar att han fortfarande kan prestera på toppen. Mycket tack vare personliga favoritskådespelerskan, Cate Blanchetts makalösa insats.

"Nebraska": Alexander Paynes bästa hittills framkallar ömsom på varma gapskratt, ömsom en viss fuktighet i ögonvrån, i detta roliga, tragiska, vassa och vågade drama om en man på ålderns höst.

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– "American Hustle". Grymma skådisar, en regissör som kommit starkt med sina senaste verk - och så det galet snygga 70-talet! Fast jag måste även få nämna Wes Andersons "The Grand Budapest Hotel". Allt den mannen gör är värt att ses.

Vilken var den sämsta filmen under året och varför?

– "Raze". Hypad för att Quentin Tarantinos stunt-musa Zoe Bell fått en huvudroll, men är en sorglig ursäkt till film som kan vara den enda som jag faktiskt blev riktigt förbannad över att som recensent vara tvungen att se från början till slut.

Vilka skådespelare har stuckit ut under 2013?

– Michael Fassbender har fortsatt sitt segertåg mot tronen ihop med Joaquin Phoenix som synts i inte mindre än två guldroller i "The Master" och "Her". Men mest oväntad är Matthew McConaugheys vändning från larviga dussinroller till att visa att han kan bära grymma filmer, först "Mud" och nu "Dallas Buyers Club" som snart kommer till Sverige. På kvinnosidan får jag återigen nämna Cate Blanchett, men vill även lyfta fram June Squibb som i "Nebraska" har en ovanligt tacksam roll för att vara kvinna i hennes ålder, något hon utnyttjar till fullo till publikens förtjusning.

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

| 8 december 2013 09:01 |