Skribent

MovieZine.se

18 december 2013 | 09:01

Lucka 18 - Filmåret enligt Andreas Samuelson

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag finns MovieZines skribent Andreas Samuelson bakom luckan.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Gravity": En fantastisk filmupplevelse som inte bara anammar 3D-effekterna utan aven bjuder på en spännande, gripande och omtumlande rymdfärd. Att Sandra Bullock kanske gör sitt livs bästa rollprestation bidrar till det höga betyget.

2. "Smärtgränsen": En stark, viktig men samtidigt fruktansvärd film som känns som ett rejält slag i magen. Det mexikanska mobbningsdramat tvingar åskådaren att genomlida trakasserier till den grad att man till slut själv känner sig som offret.

3. "Känn ingen sorg": Duon Mårlind/Stein tog en paus från Hollywood for den här filmatiseringen av Håkan Hellströms musik och kombinationen är genialisk galenskap. Ett underbart, känslomässigt fyrverkeri i såväl bilder som musik och suveräna skådespelare med "Torka aldrig tårar"-stjärnan Adam Lundgren i spetsen.

4. "Återträffen": Årets mest intressanta filmdebut var omstridda konstnären Anna Odell. Hennes halvt dokumentära skildring av en dramatisk klassåterträff och klasskamraternas egna reaktioner på själva filmen var både obehaglig, rolig, spännanade och intelligent.

5. "Trance": Danny Boyle fortsätter att fängsla, denna gång med en ovanligt mångbottnad och häftig kuppthriller med både James McAvoy, Vincent Cassel och Rosario Dawson i högform.

Vilken var den sämsta filmen under året och varför?

– Både usla "Paranoia" och svenska kalkonen "Orion" ligger bra till men den löjligt patriotiska, överdrivet våldsamma "Olympus Has fallen" lyckades representera allt jag avskyr med dålig film.

Vad är det roligaste som hänt dig inom ditt yrke 2013?

– Kul, intressanta intervjuer med både idolen Danny Boyle (face2face i London) samt Adam Wingård båda vars filmer halkar in på min lista över årets bästa. Att få hålla i filmquiz på Moviezines första mingel var skoj det med.

Vilka skådespelare eller filmskapare vill du se mer av kommande året?

– Stjärnfyndet Edda Magnason från "Monica Z", duon Lisa Langseth/Alicia Vikander som fortsatte att imponera med "Hotell", kanadensaren Denis Villeneuve som gjorde en spännande Hollywood-debut med "Prisoners", Adam Wingård vars "You're Next" gav skräckgenren ett välbehövt ansiktslyft samt Benh Zeitlin som gjorde fantastiska "Beasts of the Southern Wild" (skandalöst bestulen på en rad Oscars).

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

Lucka 9 - Jonas Holmberg

Lucka 10 - Jakob Åsell

Lucka 11 - Nina Asarnoj

Lucka 12 - Fredrik Adolvsson

Lucka 13 - Lisa Bergström

Lucka 14 - Victoria Machmudov

Lucka 15 - Hynek Pallas

Lucka 16 - Anna Thunman Sköld

Lucka 17 - Jacob Lundström

| 18 december 2013 09:01 |