Film

Skribent

31 december 2009 | 12:55

Lottas favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion nu har valt ut sina favoriter och näste man är faktiskt en tjej, Lotta Zachrisson.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Heath Ledger: Nästintill okänd för den stora massan innan han hamnade på Hollywoodradarn precis i slutet av 1999 med "10 Things I Hate About You". Efter det var han ett namn att räkna med, och även om de riktigt stora rollerna lät vänta på sig så kom genombrottet med besked med en Oscarsnominering i Brokeback Mountain och senare förstås vinnandet av statyetten postumt i "The Dark Knight", en film som älskas av både kritiker och publik.

Skådespelerska: Scarlett Johansson: Snacka om kometkarriär under 00-talet. Bara 16 vid Millenieskiftet gick hon från att ha en handfull filmer i meritlistan till att medverka i över 20 de senaste 10 åren - och många av dem mycket kritikerrosade med tex "The Man Who Wasn't there" och "Ghost World" redan 2001 och självklart "Lost in Translation" ett par år senare. Ingen har väl heller missat att hon blev Woody Allens nya älskling och medverkade i tre av hans lyckade filmer.

Regissör: Coen-bröderna: Jovisst gjorde de fantastiska filmer även under hela 90-talet, men de senaste 10 åren har de verkligen befäst sin plats på toppen. Det är nästan fascinerande att de inte har förmågan att göra en dålig film och ändå vågar de röra sig vilt mellan genrerna. Med "No Country for Old Men" och senaste "A Serious Man" som två av 00-talets allra bästa filmer avslutar de verkligen decienniet med bravur.

En trend som jag aldrig vill återse: Säkerhetstänket - remakes och uppföljare: 00-talet har verkligen satt rekord i feghet från såväl Hollywood som svensk filmindustri där man alltför ofta satsar på säkra kort vad gäller publiksiffror snarare än vågar låta nya förmågor komma fram. Remakes och uppföljare som aldrig borde blivit till är nu vardag och många har ställt frågan "Finns det inga originella idéer kvar?"

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: Ny teknik - Pirate Bay och senare tjänster som tex Netflix: Visst kan fildelning även få negativa effekter på filmindustrin, men som en av de recensenter som kanske lägger mest pengar på bio tycker jag att jag har rätt att säga att det är det bästa som hänt. Om inte annat så har det lett till att tjänster som Netflix (en i USA bättre version av svenska Love Film) kommit till, vilket gett mig möjlighet att kolla in mig på bland annat alla gamla klassiker jag missat. Underbart är en underdrift!

Årtiondets mest överskattade: "Gladiator": Nej, det är inte så att jag tycker att "Gladiator" är en dålig film, men jag kan på inga sätt förstå hur den, så till den milda grad, höjdes till skyarna och vann det antal Oscar den gjorde. Än mindre hamnar på listan över 00-talets bästa filmer. När jag såg den på bio var jag underhållen, men min första tanke efteråt var - "vilken ripoff av Braveheart."

Favoritfilmer från 00-talet:

Amelie från Montmartre - Aldrig har ensamhet och udda vardagsvanor framstått som så förförande som när man får lära känna Tatous magnifika Amelie.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind - När det är så här skruvat och ändå framstår som så glasklart i slutet är i alla fall jag hänförd.

Crouching Tiger, Hidden Dragon - Bländade vackert både vad gäller foto, fighter och förälskelse.

Tetro - Detta konstverk bjuder på karaktärer och "noir"-skuggor likt hur film gjordes förr.

Slumdog Millionaire - Jamal och Salims öde håller mig fast från ruta ett och deras resa och kamp för att överleva framkallar tårar, svett och skratt.

Gå vidare till Lisa Olssons favoriter