Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 mars 2018 | 11:45

Lita på att nya kidnappnings-serien "Trust" kommer att underhålla dig

FX har ännu en gång lyckats gräva fram en intressant och underhållande berättelse - med den Oscarsvinnande regissören Danny Boyle bakom spakarna.
Inspirerad av den verkliga kidnappningen av John Paul Getty III, som på flera sätt skakade om världen efter att hans förmögne oljemagnat till farfar meddelade att han inte tänkte betala ett enda öra i lösensumma för sitt kidnappade barnbarn.
 
Beroende på hur spoilerkänslig man är för verkliga händelser, kidnappningen skedde trots allt redan 1973, är faktumet att John Paul Getty (farfarn har samma namn ja) vägrar betala - det som särskiljer den här kidnappningen från många av de andra du kan tänkas ha hört talas om tidigare.
 

Donald Sutherland övertygar den svinrike Getty

 
 
"Trust" är skapad av den Oscarsvinnande regissören Danny Boyle ("Slumdog Millionaire", "127 timmar"), som även regisserat de tre första avsnitten (de jag har fått kika på i förväg) av sin nya tv-serie hos kvalitetskanalen FX.
 
Som den ofattbart rike John Paul Getty finner vi Donald Sutherland i en oerhört övertygande roll. Det är för övrigt samma roll som Christopher Plummer tog över från Kevin Spacey i Ridley Scotts "All the Money in the World" - en film som även den utforskar samma kidnappningsfall.
 
Regissörerna Boyle och Scott har däremot tolkat händelserna som ligger bakom själva kidnappningen väldigt olika. Vilket i sig visar upp hur de allt vanligare "inspirerat av sanna händelser"-berättelserna beror mycket på hur och vad skaparen vill lyfta fram och tolka.
 

Alla vill ha en del av det enorma arvet

 
 
I "Trust" kastas vi fram och tillbaka rent tidsmässigt, för att förstå vad det egentligen är som driver de olika karaktärerna. Där relationen mellan barnbarn-Getty och farfar-Getty givetvis hamnar i fokus.
 
Men farfar-Gettys andra barn, fru, flickvänner och andra familjemedlemmar vävs också in på olika sätt - där den gemensamma nämnaren är pengar. Det ofattbart stora arvet som farfar-Getty en dag kommer att lämna efter sig.
 
Det kommer kanske därför inte som någon överraskning att "Trust" inleds med en lyx-uppvisning till tonerna av Pink Floyds "Money". För den som gillar filmer och serier som drar mer åt kostymdrama-hållet, i vilka varje bildruta ser ut att ha kostat en förmögenhet - så har du definitivt hittat rätt.
 

Välkommen tillbaka Brendan Fraser

 
 
Bäst av allt är Brendan Fraser i rollen som Fletcher Chase (spelad av Mark Wahlberg i "All the Money in the World"), en före detta CIA-agent som numera arbetar som farfar-Gettys "fixare". Getty må, av olika anledningar, inte vilja betala en lösensumma för att få tillbaka sitt barnbarn - men att skicka ned Chase till Italien (där barnbarn-Getty kidnappades) för att lösa situationen är däremot en självklarhet.
 
Lyckligtvis, för oss tittare, har Frasers år utanför rampljuset (förutom ett inhopp i den senaste säsongen av "The Affair") uppenbarligen tjänat honom väl. Hans porträtt av Chase är en fröjd att få ta del av - och han äger varje scen han är med i. Jag skulle nog nästan säga att det är värt att ge serien en chans bara för att få hänga med Fraser, som även bryter den fjärde väggen och talar direkt till oss tittare.
 
Men med tanke på att Fraser inte dyker upp förrän under det andra avsnittet så känns det skönt att Boyles berättarstil överlag gör det här till en riktigt trevlig tittning - även utan Fraser. Det blir däremot sällan en "fantastisk tittning" under de tre första avsnitten, även om vi ibland kommer nära tack vare vissa individuella prestationer.
 
 
Det råder ingen tvekan om att "Trust" bör ges en chans - och med ytterligare sju avsnitt kvar (för min del) finns det fortfarande gott om tid att lyfta hela säsongen från trevlig till fantastisk. Det första avsnittet finns att ta del av från och med idag, hos HBO Nordic.
 
Kommer du att ge "Trust" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 26 mars 2018 11:45 |