Spel

Skribent

Anders Eklöf

6 december 2020 | 12:00

Lista: De 6 största spelen som släpps under vintern

Lönnmord, framtidsdystopi och grekisk mytologi är bland annat vad som väntar i spelväg under vintern.
"Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ned och dö" och så vidare.
 
Graderna har sjunkit och förhoppningsvis har även lite snö fallit på sina ställen runt om i landet, så vintern är helt klart här. Det här året är dessutom en aning speciellt där vi rekommenderas att stanna hemma så mycket som möjligt, vilket väl är en ypperlig ursäkt att hälla upp den varma chokladen, vira in sig i en filt och spela något härligt spel. 
 
Här är de största och mest intressanta spelen som släpps mellan december och februari. 
 

1. "Twin Mirror"

 
 
"Twin Mirror" är det senaste spelet från Dontnod Entertainment som ligger bakom andra berättardrivna titlar som "Life is Strange", "Vampyr" och "Tell Me Why".
 
Den här gången handlar det om journalisten Sam som återvänder till sin hemstad Bassword efter att en av hans bästa barndomsvänner har gått bort. På plats blir det tydligt att tragiska minnen från hans förflutna börjat komma upp till ytan igen och han blir ganska snabbt indragen i ett mycket större mysterium som involverar hela staden.
 
Det unika med spelet är att Sam kan besöka sitt så kallade "Mind Palace" för minnas tillbaka till händelser, personer, föremål och ledtrådar. Dessutom har han en inre röst vid namn "The Double", som både kan hjälpa till och skada utredningen. Det unika konceptet, det filmiska berättandet och de många valen som ofta finns i deras spel lockar helt klart. 
 
Läs gärna vårt förhandstest av "Twin Mirror" här. En recension av spelet kommer framöver. 
 
Plattform: Xbox One, Playstation 4 och PC
Släpps: 1 december
 

2. "Immortals Fenyx Rising"

 
 
"Immortals Fenyx Rising" (hette tidigare "Gods & Monsters") av Ubisoft påstås vara en blandning mellan "Assassin's Creed", "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" och en stor dos grekisk mytologi. 
 
I spelet tar du kontroll över krigaren Fenyx, som är den enda personen i världen som kan rädda gudarna från titanen Typhon. I en öppen värld får du utforska ett antika Grekland, fullproppat med mytologiska monster, titaner och gudar att puckla med med olika vapen och förmågor. Du kan till exempel flyga över stora ytor och svinga rejäla vapen. 
 
Med humor, färgglad grafik och en väldigt fri värld att utforska ser "Immortals Fenyx Rising" ut att kunna bli ett riktigt saftigt äventyr att sätta tänderna i under vintermörkret. 
 
Plattform: Nintendo Switch, Playstation 4 och 5, Xbox One och Series X, Google Stadia och PC. 
Släpps: 3 december
 

3. "Cyberpunk 2077"

 
 
Efter otaliga förseningar verkar det faktiskt som att ett av årets mest efterlängtade storspel, "Cyberpunk 2077", släpps om bara några dagar (peppar, peppar, ta i trä). Spelet är utvecklat av den polska studion CD Project Red, som ligger bakom det omåttligt populära rollspelet "The Witcher III: Wild Hunt". 
 
Här utlovas återigen en stor och levande värld i form av Night City, en plats där cybernetiska proteser, skumma gäng och snabba biljakter är vardagsmat. Du spelar som legosoldaten V, som är ute efter ett implantat som är nyckeln till odödlighet. Du får designa karaktären, välja bakgrund och göra val som påverkar handlingen. 
 
Förutom det medverkar även både skådespelaren Keanu Reeves och det svenska rockbandet Refused. Studion utlovar även en gratis uppdatering i början av nästa år, som utnyttjar kraften i Playstation 5 och Xbox Series X. 
 
Förhoppningsvis lyckas CD Project Red leverera vad de lovar, då de verkar ha skapat en oerhört stor och tät värld fylld med saker att göra. 
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One, Google Stadia och PC
Släpps: 10 december
 

4. "Hitman 3"

 
 
De senaste två "Hitman"-spelen av IO Interactive har hyllats för sina väldigt trovärdiga återskapade och öppna platser att lönnmörda på och det kommande tredje spelet verkar inte vara något undantag. 
 
Den här gången får den skalliga Agent 47 besöka platser som Dubai, Dartmoor och Chongqing där det finns mängder av uppdrag att utföra och måltavlor att avrätta. Berättelsen som de två tidigare spelen byggt upp förväntas dessutom att avslutas med den här tredje delen. 
 
Föregångarna fick under sin livstid en hel del uppdateringar, vilket vi säkert också kan förvänta oss av "Hitman 3". Äger du "Hitman" eller "Hitman 2" sedan tidigare följer alla dina nedladdade kartor, nivåer och framsteg med. 
 
Plattform: Playstation 4 och 5, Xbox One och Series X, Nintendo Switch och PC. 
Släpps: 20 januari
 

5. "Prince of Persia: Sands of Time - Remake"

 
 
Originalet från 2003 är för många en tidlös klassiker med sin spännande "Aladdin"-doftande berättelse och unika spelmoment där du kan vrida tillbaka tiden för att undvika döden och lösa pussel. Spelet sålde över 14 miljoner exemplar, fick två uppföljare, en film med Jake Gyllenhaal i huvudrollen och en reboot. 
 
Nu är alltså en remake av det första spelet "Prince of Persia: The Sands of Time" på väg. Spelet handlar om en prins som hittar en magisk dolk med förmågan att kontrollera tiden, samtidigt som ett timglass innehållande just "The Sands of Time" släpps lös över staden och förvandlar invånarna till monster. 
 
När den nya versionen utannonserades tyckte vi i redaktionen inte att det ser särskilt imponerande ut rent grafiskt, men förhoppningsvis jobbar Ubisoft på att snygga till spelet innan klassikern släpps på nytt i vår.
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One och PC. 
Släpps: 21 januari
 

6. "Little Nightmares 2"

 
 
De svenska utvecklarna Tarsier Studios imponerade stort med sitt mysiga men rysliga skräckäventyr "Little Nightmares" när det släpptes våren 2017, som idag har sålt i över en miljon exemplar. Ombord det gigantiska skeppet "The Maw" fick vi följa huvudkaraktären Six, som försökte fly från de övriga ohyggliga passagerarna. 
 
Den här gången har äventyret lämnat fartyget och utspelar sig istället i en skog, där du får kontrollera den nya karaktären Mono i sällskap av Six. Ännu läskigare spelmoment, förbättrad spelmekanik och snyggare grafik utlovas. Förhoppningsvis blir det minst lika bra som föregångaren. 
 
Läs gärna vårt förhandstest av "Little Nightmares 2" och en intervju med spelets lead game designer här. 
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC
Släpps: 11 februari
 
Andra spel som inte har några bekräftade datum men förväntas släppas under början av 2021 är "Ratchet & Clank: Rift Apart", "Far Cry 6" och "Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2". 
 
Vilket eller vilka spel kommer du spendera tid med under vintern?  
| 6 december 2020 12:00 |