Spel

Skribent

Anders Eklöf

10 juli 2020 | 17:00

Filmiskt och psykologiskt i kommande spelet "Twin Mirror"

MovieZine har fått en förhandstitt på de första 20 minuterna av deckardramat "Twin Mirror", från studion Dontnod Entertainment.
För ungefär två år sedan avslöjade den franska studion Dontnod Entertainment, som ligger bakom spel som "Life is Strange" och "Vampyr", deras kommande titel "Twin Mirror" till Playstation 4, Xbox One och PC. 
 
I spelet följer du journalisten Sam Higgs som återvänder till sin gamla hemstad Basswood för att närvara vid sin bästa väns begravning. Väl på plats blir det tydligt att tragiska minnen från hans förflutna börjat komma upp till ytan igen och han blir ganska snabbt indragen i ett mycket större mysterium som involverar hela staden. 
 
91c8321ec2165b52cbe714f89b860ae5 107316874 977478099351877 879442511503103191 n
 
MovieZine har fått ta del av de första inledande tjugo minuterna från spelet, som börjar när Sam precis anlänt till staden. Det märks direkt att utvecklarna tagit inspiration från filmens bildspråk med långa tagningar, svepande vyer över miljöerna och närbilder på karaktärerna. Rent grafiskt känns det som ett förfinat "Life is Strange" med mer realistiska karaktärer och miljöer. Det funkar, även om det kan bli en aning identitetslöst. 
 

Välkommen till ditt minnespalats

 
När Sam stannar för att titta ut över staden vid en utkikspunkt får vi komma i kontakt ett av spelets mer unika inslag, hans så kallade "Mind Palace". Sam har nämligen ett kriminaltekniskt analytiskt minne som gör att han kan minnas händelser, personer och föremål från sitt liv väldigt tydligt. 
 
På ett spelmässigt plan innebär det att du får följa med in i hans psyke och återbesöka minnen, som kan påverka valen, relationerna och replikerna relaterade till andra karaktärer du möter under äventyrets gång. 
 
91c8321ec2165b52cbe714f89b860ae5 tm screenshot 02 3
 
Till exempel ser Sam en skylt för det närliggande naturreservatet där det finns information om vilka vapenregler som gäller i skogen, vilka djur det finns och en karta över området. Det kan tyckas som onödigt för stunden, men utvecklarna menar att det är ett typiskt exempel på sådant som kan vara ovärderligt senare. 
 
Det verkar helt klart vara ett spännande inslag som kan blåsa lite nytt liv i genren. göra utredningen av det hittills okända mysteriet och valen lite mer intressanta. Det för utan tvekan tankarna till tv-serien "Sherlock" på BBC, där detektiven med samma namn ibland besöker sitt inre för att nysta i brottsfallen. 
 

Råd från en slug dubbelgångare

 
I en senare scen, när Sam träffar sin bortgångna väns tonårsdotter, får vi veta att Sam har ett alter ego inuti sitt huvud kallad "The Double" som hjälper honom i sociala situationer han inte kan navigera på egen hand och kommer med alternativa perspektiv på situationen.
 
När han dyker upp ställs du inför de större valen, där du kan följa Sam eller dubbelgångarens råd. Även det verkar vara ett unikt inslag, som förhoppningsvis inte slutar som en förutsägbar twist relaterad till psykisk sjukdom eller ett förträngt minne. 
 
91c8321ec2165b52cbe714f89b860ae5 tm screenshot 10 3
 
Till skillnad från "Life is Strange" och "Vampyr", som på ett eller annat sätt kretsar kring övernaturliga krafter, är det ganska tydligt att "Twin Mirror" är ett något mer jordnära äventyr. Du får visserligen följa med in i Sams huvud och pratar med en person inuti hans huvud, men i övrigt verkar berättelsen mer verklighetsförankrad än tidigare.
 

Hur bra blir "Twin Mirror"?

 
Spel med val som påverkar berättelsen som är nästan alltid givande och "Twin Mirror" verkar inte vara något undantag. "Life is Strange" var en väldigt gripande och spännande berättelse, så jag hoppas att även detta är lika välskrivet.
 
Den mer realistiska tonen kan antingen bli ett välkommet tillskott i spelmediet ofta fantasifulla världar eller en grå kopia av bättre filmer och tv-serier.
 
Trots mina farhågor är jag ändå nyfiken på vad mer som väntar Sam i hans gamla hemstad, vad de unika inslagen kan ge spelet och om Dontnod Entertainment kan lyckas hänföra mig igen. 
 
"Twin Mirror" släpps någon gång under 2020 till Playstation 4, Xbox One och PC. Spelet skulle tidigare vara episodiskt, men det avslöjades nyligen att det blir ett spel istället. 
 
 
Ser du fram emot "Twin Mirror"? 
| 10 juli 2020 17:00 |