LISTA

Skribent

Patrik Linderholm

10 juli 2023 | 18:00

De 8 bästa actionscenerna i "Mission: Impossible"-filmerna

När har Ethan Hunt varit som allra mest våghalsig? Vi rankar de allra bästa ögonblicken ur spionfranchisen.
Det har gått 27 år sedan Tom Cruise först axlade manteln som IMF-agenten Ethan Hunt. Med tiden har det blivit en omhuldad actionfranchise – mycket tack vare extraordinär action och våghalsiga stunts.
 
Nu har det blivit dags för det sjunde äventyret i sagan och den numera 61-årige adrenalinjunkien Cruise ser inte ut att trappa ner på tempot. För varje film höjer han ribban för att utmana ödet, publiken och försäkringsbolagen – men vilka actionögonblick står ut mest i "Mission: Impossible"-serien? Vi har rankat de allra bästa sekvenserna.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

8. Motorcykeljakten i “Mission: Impossible II”

 
Vad händer i scenen? Efter att Ethan Hunt lurat filmens skurk Sean Ambrose (Dougray Scott) med en klassisk gummimask-manöver gäller det att ta sig därifrån med filmens McGuffin – chimera-viruset – något som visar sig vara lättare sagt än gjort. Crescendot blir en intensiv och ikonisk motorcykeljakt.
 
Vad gör den så bra? Den andra filmen i actionsagan må inte vara den mest älskade, men den har verkligen sina moments. Som denna sekvens där regissören John Woo går all in med sin säregna actionstil. Explosioner, slow-motion, snabba glasögon, Tompas hår som vajar i vinden – det blir inte mer 2000-talsaction än så.
 
Stunt-trivia: Redan här påbörjades Tom Cruise korståg att göra sina stunts själv, något som gjorde att det skar sig en del mellan honom och John Woo. En stor del av motorcykelsekvensen är Cruise själv. Bland annat körde han igenom eldsvådorna helt utan något extra skydd.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

7. En kväll på operan i “Mission: Impossible – Rogue Nation”

 
Vad händer i scenen? Ethan och hans team befinner sig på Operahuset i Wien för att förhindra mordet på Österrikes förbundskansler, något som kompliceras när de inser att det inte bara finns en utan tre lönnmördare på plats – däribland den mystiska Ilsa Faust (Rebecca Ferguson).
 
Vad gör den så bra? Här är en actionsekvens som spelar mer på finlir och atmosfär, med tydliga influenser från Alfred Hitchcock (så till den grad att en nyckeldetalj är direkt hämtad från “Mannen som visste för mycket”). Den lika glamorösa som mystiska miljön skapar en perfekt backdrop till denna stilfulla set piece, där Ferguson stjäl showen i sin gula klänning och flöjt-sniper.
 
Stunt-trivia: När Ethan och Ilsa ska fly från operan stannar Ilsa upp för att ta av sig sina höga klackar, en scen som hyllades för sin realism – särskilt efter att “Jurassic World” tidigare samma år kritiserats för att Bryce Dallas Howard sprang runt i allt för opassande skor. Producenterna till “Rogue Nation” ville lyfta scenen i trailers, men Tom Cruise och regissören Christopher McQuarrie vägrade gå med på det.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

6. Badrumsfighten i “Mission: Impossible – Fallout"

 
Vad händer i scenen? Ethan Hunt och August Walker (Henry Cavill) konfronterar vad som visar sig vara ett lockbete (Liang Yang) för personen med kodnamnet Lark inne på en nattklubbstoalett.
 
Vad gör den så bra? Ett rent knytnävsslagsmål blir knappast bättre än så här. Nävar flyger, väggar krossas och Henry Cavill laddar om sina armar i en brutal sekvens som aldrig tycks ta slut.
 
Stunt-trivia: Inspelningen skulle egentligen bara ta fyra dagar, men koreografin blev så komplex att det till slut tog flera veckor innan den blev färdig. Cavills omtalade arm-reload sägs ha varit improviserad av honom själv.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. HALO-hoppet i “Mission: Impossible – Fallout"

 
Vad händer i scenen? Ethan Hunt och August Walker (Henry Cavill) gör ett så kallat HALO-hopp (High Altitude Low Opening) för att ta sig in oupptäckta på en nattklubb i Paris. Ett åskoväder och en avsvimmad Walker gör det snäppet svårare att ta sig ner helskinnad.
 
Vad gör den så bra? Här är det nästan detaljerna bakom kulisserna som är mest intressanta, men scenen är tillräckligt spektakulär i sig. Det är något oerhört filmiskt och förlösande i skiftet mellan det drömska ljuset i solnedgången och dyket rätt ned i åskstormen.
 
Stunt-trivia: Ett av Cruise mest omtalade stunts är detta hopp som han själv gjorde (flera gånger om) från närmare 8 000 meters höjd. Han fick träna i över ett år och flera tillbehör (hjälmar, kamerautrustning, etc.) behövde specialtillverkas för att fånga det på film. Allra mest imponerande? Kameraoperatören Craig O’Brien fick gå igenom samma procedur som Cruise, men baklänges och med en IMAX-kamera på huvudet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. Undervatten-heisten i “Mission: Impossible – Rogue Nation”

 
Vad händer i scenen? Ethan måste hacka sig in i en dator som befinner sig i en massiv vattentank med en livsfarlig turbin igång. Han har tre minuter på sig att utföra uppdraget, och såklart utan syrgastub.
 
Vad gör den så bra? M:I-scener är som bäst när de verkligen lever upp till titeln “omöjligt uppdrag”. Allt som kan gå fel går här fel, dessutom i en oerhört klaustrofobisk miljö. En spektakulärt utförd sekvens som får en att gastkramande kippa efter andan till slut.
 
Stunt-trivia: Cruise gav sig själv ut på djupt vatten och tränade på att hålla andan i upp till sex minuter för att filma scenen och har sagt att de andningsövningar han gjorde ibland ledde till att han glömde bort att andas medan han pratade.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Helikopter-jakten i “Mission: Impossible – Fallout”

 
Vad händer i scenen? När August Walker (Henry Cavill) flyr iväg med en helikopter i de kashmirska bergen, med fingrarna på detonatorknappen till en kärnvapenbomb, får Ethan Hunt ge sig iväg hack i häl.
 
Vad gör den så bra? Som final i den redan maxade “Fallout” levererar denna vilda helikopterjakt med råge. Med Tompas stuntarbete och specialriggade IMAX-kameror får vi en actionupplevelse utöver det vanliga.
 
Stunt-trivia: Att fånga en helikopterjakt på det här sättet hade länge varit en dröm för Cruise, så till den grad att manuset fick skrivas med scenen i åtanke. Cruise låg sedan tre månader i hårdträning för att fixa flygcertifikat så att han kunde flyga helikoptern själv.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. CIA-infiltrationen i “Mission: Impossible”

 
Vad händer i scenen? En av seriens mest ikoniska scener. Ethan Hunt måste ta sig in i ett högteknologiskt övervakat rum i självaste CIA:s högkvarter. Bland annat finns ett tryckkänsligt golv som gör att han måste firas ner via en ventilationstrumma.
 
Vad gör den så bra? Även om det gjorts mer extravaganta actionscener i M:I-sagan så visar denna sekvens att “less is more” ibland. Regissören Brian De Palma bygger upp den här scenen på ett otroligt sätt och hjärtat sitter konstant i halsgropen när Cruise dinglar över det glänsande golvet där varje svettdroppe känns livsavgörande.
 
Stunt-trivia: Under det ikoniska ögonblicket när Ethan Hunt hänger bara några centimeter ovanför golvet så slog Tom Cruise hela tiden huvudet i golvet. För att skapa jämvikt fyllde man hans skor med mynt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. Burj Khalifa-klättringen i “Mission: Impossible – Ghost Protocol”

 
Vad händer i scenen? Inför ett dubbelmöte där teamet ska försöka lura två olika parter måste Ethan Hunt ta sig in i en server som befinner sig i Burj Khalifa, världens högsta byggnad, i Dubai. Enda sättet är att ta sig in utifrån, genom att klättra på byggnadens glasbeklädda vägg.
 
Vad gör den så bra? Det var här Tom Cruise fäbless för våghalsiga stunts tog fart på riktigt och skickade in filmserien i en ny fas. Och vad är egentligen mer våghalsigt än att friklättra på världens högsta byggnad? Här finns en kamp mot klockan, gadgets som fallerar och en skådespelare som är villig att riskera sitt eget liv för vår underhållning. Det är det ultimata Mission Impossible-ögonblicket.
 
Stunt-trivia: Tom Cruise befann sig ungefär 500 meter upp på det 830 meter höga tornet, kopplad till en rad olika säkerhetslinor som sedan togs bort digitalt. Enligt Skydance VD David Ellison vägrade produktionens försäkringsgivare låta Cruise göra stuntet själv, vilket skådespelaren löste genom att helt enkelt ge honom sparken och anställa en ny.
 
Har du någon favoritsekvens från Mission Impossible-filmerna som inte finns med på listan? Kommentera nedan!
| 10 juli 2023 18:00 |