Film

Skribent

31 december 2009 | 13:20

Lisas favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion nu har valt ut sina favoriter och turen har nu kommit till Lottas syster, Lisa Olsson.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Jake Gyllenhaal - från indiefavorit i "Donnie Darko" till homosexuell cowboy i storfilmen "Brokeback Mountain" och vidare till ett muskelberg i "Prince of Persia". En man med många sidor.

Skådespelerska: Kate Winslet - skicklig skådespelerska med ett brett register som har nominerats till sex Oscars och vunnit en av dem. Bäst är hon förstås i "Eternal Sunshine of the Spotless Mind".

Regissör: Peter Jackson - Hade alla LOTR-nördar och även de som inte visste att de var LOTR-nördar lindade kring sitt finger under flera år med sina mastodontfilmer.

En trend som jag aldrig vill återse: Tortyrskräckfilmer där kroppsdelar sågas av i närbild klarar jag mig utan. Trenden med biomonopol som verkar råda över hela Europa skulle jag också gärna ta bort.

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: Fildelningen och de nya tjänster som har kommit och kommer att komma på grund av den.

Årtiondets mest överskattade: "Casino Royale" - Jag missade helt vad som var så fantastiskt med den här filmen.

Favoritfilmer från 00-talet:

Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Världens mest romantiska film som med sitt underbara manus stannar kvar långt efter att man sett klart den.

Children of Men - Den här dystopiska nagelbitaren griper tag från första början och släpper inte taget.

In the Mood For Love - En vacker, sorglig och underbar film där stämningen mellan huvudpersonerna ibland är så spänd att man nästan skär sig på den.

Pans Labyrint - En magisk sagofilm som smidigt rör sig mellan olika genrer och där slutet är öppet för tolkning allt utifrån vilket humör man är på.

Amelie från Montmartre - Allt är charmigt med "Amelie från Montmartre" - franskan, kärlekshistorien, Yann Tiersens musik och framför allt Audrey Tautou.

Gå vidare till Henrik Emilsons favoriter