Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 september 2023 | 15:22

Linda Hamilton fyller 67! Vad gör "Terminator"-stjärnan nuförtiden?

Med karaktären Sarah Connor höjde hon ribban för kvinnliga actionhjältar för all framtid.
Idag säger vi grattis till skådespelerskan Linda Hamilton! Den nyblivna 67-åringen laddar just nu för en stor Netflix-roll, men för oss kommer hon alltid att vara Sarah Connor.
 
Hamilton debuterade som skådis vid 23 års ålder. En tv-såpa och några mindre roller följde, innan år 1984 kom med hennes genombrott med två stora filmroller. Dels syntes hon i Stephen King-filmen "Children of The Corn", dels jagades hon av en cyborg i "The Terminator".
 
Ingen trodde väl att James Camerons sci-fi-thriller, gjord på lågbudget, skulle bli en av det årets största filmer. Men succén var snart ett faktum.
 
 
Linda Hamilton fick komma tillbaka i rollen som Sarah Connor sju år senare. I "Terminator 2" (1991) hade hennes servitris uppgraderats till en one-woman-army, topptränad och stentuff med biceps av stål. Sarah vann kanske ingen medalj för Årets Morsa, men Hamilton satte ribban högt för kvinnliga actionhjältar.
 
 
Men det hanns med ännu en ikonisk 80-talsroll. Många tv-tittare minns Linda Hamilton från "Skönheten och odjuret", där hon spelade mot Ron Perlman. (Gissa vem som spelade vad?) Hennes rollprestation nominerades för flera Golden Globes och en Emmy.
 
 
Andra filmer som står ut på Linda Hamiltons CV är "King Kong lever" (1986) och "Dante's Peak" (1997). För några år sedan fick fansen återse en åldrad och härdad Sarah Connor i "Terminator: Dark Fate" (2019).
 
Sedan dess spelar hon också General Eleanor McCallister i komediserien "Resident Alien".
 
 
Linda Hamilton må vara i pensionsåldern, men har bara laddat om för en ny era i karriären. Snart väntar nästa stora tv-roll, den här gången i Netflix stora tittarsuccé "Stranger Things". Hamilton kommer att dyka upp i den femte säsongen, troligtvis någon gång under nästa år. Vem hon ska spela är ännu inte känt.
 
| 26 september 2023 15:22 |