Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 juni 2022 | 14:45

”Lightyear” förbjuds i Mellanöstern på grund av homokyss

Pixars prequel är den senaste filmen att råka ut för de hårda censurlagarna.
Pixars nya animerade storfilm berättar förhistorien om ”Toy Story”-filmernas rymdhjälte Buzz Lightyear (denna gång med Chris Evans röst). I en scen ska karaktären Hawthorne (med ”Orange in the New Black”-stjärnan Uzo Adubas röst) kyssas med sin partner av samma kön. Scenen hotades först att klippas bort ur filmen helt men Disney tog åt sig av kritik om att censurera hbtq-innehåll.
 
HBTQ-teman på film har aldrig varit populärt - eller ens tillåtet - i många länder i mellanöstern, inklusive Saudarabien och Förenade Arabemiraten som nu förbjuder filmen på sina biografer. Premiären som planerats 16 juni för ”Lightyear” stoppas nu då filmen vägrats licens för publika visningar, då den enligt utsago ”kränkt landets standarder för mediainnehåll”, skriver Hollywood Reporter.
 
 
Det är knappast första gången som Disney och filmer med hbtq-karaktärer stött på problem med mellanöstern. Senast var det ”Doctor Strange in the Multiverse of Madness” som inte släpptes då Disney vägrade klippa bort lesbiska rollfigurer. Samma öde gällde ”Eternals” i stora delar av Mellanöstern på grund av ett samkönat par samt introduktionen av Marvels första homosexuella superhjälte. Många av dessa länder gick även miste om ”West Side Story” på grund av en transkaraktär.
 
Medan till och med Hollywood jobbar för en modern, progressiv och inkluderande filmvärld så börjar det bli aningen tröttsamt med bakåtsträvande delar av världen som upprörs över och försöker censurera hbtq-innehåll. Snart finns inte så många filmer av den exkluderande typ som de accepterar kvar - vad ska de då se på? Vi kan skatta oss lyckliga att vi inte håller på med sådant trams i Sverige...
| 13 juni 2022 14:45 |