Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 augusti 2016 | 09:00

”Lights Out” kunde ha fått ett helt annat slut

Regissören David F. Sandberg försvarar finalen i sin skräckfilm.
En spoilervarning är på sin plats, ifall du planerar ett besök i biomörkret för att se svenskregisserade ”Lights Out”. 

Slutet i filmen har fått en del negativa kommentarer online, då vissa tolkar det som att ”självmord är enda vägen ur depression”. I filmen ser vi hur huvudpersonen Beccas mamma (spelad av Maria Bello) lider av svår depression, och har en mystisk koppling till den skrämmande varelse som bara visar sig i mörker. Hennes enda utväg för att rädda sin familj blir att skjuta sig själv. Regissören David F. Sandberg förklarar hur han hade tänkt:

- När vi började tala om att göra långfilm av ”Lights Out”, ville jag göra något kring depression då jag själv lidit av depression i över tio år. Och jag har en vän som begick självmord. För mig är det det mest skrämmande som finns. Jag skrev då ett utkast för något mer arthouse, där det hela var en metafor för depression. 


David F. Sandberg med producenten James Wan.

I intervjun med A.V. Club berättar Sandberg också att ett längre slut spelades in:

- Filmen fortsatte faktiskt i ytterligare tio minuter där vi fick se att de inte blev av med Diana. Depressionen hade nu tagit över Martin istället, eftersom hans mammas självmord påverkade honom så. Hon kom tillbaka och de fick handskas med henne en sista gång.

Men slutet togs inte väl emot av testpubliken och den sista biten klipptes bort.

- De kände att Sophie hade offrat sig själv för ingenting, om Diana kom tillbaks direkt (…) Då kände jag också: ”Fan.” Även om folk älskade filmen, skulle de kanske tolka den som att självmord var till hjälp, att det var en utväg?

David F. Sandberg kommer att få chansen att spinna vidare på historien i en uppföljare. Studion har redan beställt en ”Lights Out 2” med honom som regissör. Och i slutet på ”Lights Out” ser vi hur lamporna vid ambulansen blinkar till en sista gång.

- Några har sagt att de ser ett lyckligt slut. Men jag tror att det här förstörde dem. Vi ser det i Martins ögon och i Rebeccas skrik. För mig är det något som de kommer få leva med i resten av sina liv (…) Jag vill verkligen visa vad som hände sen.

Vad tyckte ni om slutet i "Lights Out"? 
| 14 augusti 2016 09:00 |