Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 augusti 2022 | 13:00

Liam Neesons 100:e film släpps i vinter

Noir-thrillern ”Marlowe” kommer från manusförfattaren bakom ”The Departed” och ”Body of Lies”.
Liam Neeson, nyss fyllda 70, visar inga tecken på att dra ned på tempot - trots flera hot om att lägga actionkarriären på hyllan.
 
Nu får vi nya detaljer kring hans nästa film ”Marlowe”, som av allt att döma låter som en snäppet vassare produktion än några av hans senaste dussinfilmer. Oscarsvinnaren Neil Jordan (”The Crying Game”) regisserar efter ett manus av William Monahan (”Kingdom of Heaven”, ”Body of Lies”, ”The Departed”).
 
Dessutom firar Neeson ännu en milstolpe - ”Marlowe” blir hans 100:e långfilm.
 
Filmen beskrivs som ”crime noire” i 1930-talets Bay City, där en detektiv som haft en tuff tid tar på sig att hjälpa en glamorös arvtagerska (Diane Kruger). Han ska hitta en försvunnen före detta älskare men hamnar mitt i ett dödligt nät av lögner. Karaktären är hämtad ur Raymond Chandlers hårdkokta romaner som har filmats flera gånger förr.
 
En av de mer kända tolkningarna: Humphrey Bogart spelade Marlowe i ”Utpressning” (”The Big Sleep”, 1946)
 
Skådespelaren återförenas med regissören Neil Jordan för första gången sedan 1996 års ”Michael Collins”, och den sistnämnde har bara gott att säga om sin stjärna:
 
- Jag kan inte tänka mig ”Marlowe” utan Liam Neeson. Men jag kunde inte heller tänka mig ”Michael Collins” utan honom. Det kanske krävs en ikon för att spela en ikon. Därmed sagt känns det som en ära att jobba med Liam på hans 100:e film, ett projekt som vi alla är oerhört stolta över, säger filmskaparen till Collider.
 
”Marlowe” får amerikansk biopremiär i december i år. Än så länge finns det inget svenskt premiärdatum.
| 30 augusti 2022 13:00 |