Film

Skribent

MovieZine

27 januari 2023 | 15:00

Levande döda och tjuvaktig familj knycker produktionsstöd

Nya filmprojekt med Stellan Skarsgård, Fredrik Gertten och julkalenderfamiljen Knyckertz bland de senaste produktions- och marknadsstöden.
Stellan Skarsgård gör berättarrösten till den nya Vem-filmen, Fredrik Gertten är tillbaka med en dokumentär om sociala kontrakt - och julkalenderfamiljen Knyckertz återvänder i långfilmsformat. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden som idag presenteras av Svenska Filminstitutet.
 
Norsk-svenska samproduktionen "Hanteringen av odöda" är ett skräckdrama av långfilmsdebutanten Thea Hvistendahl med manus av Hvistendahl och John Ajvide Lindqvist. Filmen utspelar sig i Oslo under ett par heta sommardagar då elnätet slås ut, huvudvärk sprider sig och nyligen döda vaknar till liv. Renate Reinsve ("Världens värsta människa") och Bahar Pars finns i rollistan.
 
 
"Familjen Knyckertz och snutjakten" av Leif Lindblom med manus av Anders Sparring får ett stodbelopp på 8,2 miljoner kronor. Filmen vänder sig till barn i åldern 7-12 år och följer upp 2021 års julkalender. Ture får reda på att familjens hund egentligen är stulen, och han ställs inför ett dilemma. I rollerna: bland andra Nina Zanjani och David Sundin.
 
Dokumentären "Breaking Social" av Fredrik Gertten ("Push") handlar om att alla samhällen är baserade på idén om ett socialt kontrakt. Vi arbetar, studerar, betalar skatt – flit och slit ska belönas men så blir det sällan. Filmen undersöker det globala mönstret av Kleptokrati och Extraktivism, men finner också hopp, en väg bortom cynism och uppgivenhet.
 
Stina Wirsén och Linda Hambäck regisserar "Vem är stor?" (skriven av Wirsén) för den allra yngsta publiken. Vem-karaktärerna Nalle, Katten, Fågel och Kanin har nu blivit vuxna med hår under armarna och med egna mobiltelefoner. Stellan Skarsgård gör berättarrösten.
 
 
I dokumentären "Miraklet i Gullspång" av Maria Fredriksson får två norska systrar ett tecken från Gud om att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.
 
Dokumentären "Nota Bene" av Jeroen Pool porträtterar en stor italiensk kyrkogård, både gravarna och de anställda. För en plats som handlar om döden är kyrkogården överraskande levande.
 
Sist men inte minst har "Håkan Bråkan 2" i regi av Ted Kjellsson beviljats marknadsstöd på 6,5 miljoner. Håkan Bråkan vill verkligen ha ett husdjur, men då måste han först visa sig tillräckligt ansvarsfull. Frågan är om Håkan kan klara en vecka på scoutläger utan att ställa till kaos… Speciellt då det dyker upp både tjuvar och en skattkarta.
| 27 januari 2023 15:00 |