Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 oktober 2023 | 06:00

Leonardo DiCaprio tackade nej till ”Star Wars”

Leo berättar varför rollen som Anakin Skywalker i prequel-filmerna inte blev hans.
Det är mer än 25 år sedan Leonardo DiCaprio slog igenom på allvar med rollen som Jack Dawson i ”Titanic”. Sedan dess har han gått från tonårsidol till att bli en av vår tids mest hyllade skådespelare. Bara de senaste åren har han imponerat med så vitt skilda roller som finanskungen Jordan Belfort i ”The Wolf of Wall Street”, upptäckaren Hugh Glass i ”The Revenant” och tv-stjärnan Rick Dalton i ”Once Upon a Time in Hollywood”.
 
Men karriären kunde ha tagit rätt annorlunda svängar, om ödet hade velat. I en intervju med ShortList från 2015 avslöjades bland annat att Leo tackat nej till rollen som Robin i ”Batman Forever”
 
- Jag provfilmade aldrig. Jag träffade Joel Schumacher en gång, men jag ville inte ha rollen.
 
Anakin i ”Star Wars”-prequeltrilogin
 
- Jag träffade George Lucas om det ja, men jag kände mig inte redo att dyka in i det just då.
 
…och han kunde också ha blivit Sam Raimis ”Spider-Man”:
 
- Det var samma sak som med Robin, jag kände mig inte redo för att ta på mig kostymen just då. Men de försökte få mig.
 
Kanske är det tur att DiCaprio har en näsa för vilka filmer han bör undvika? Chris O’Donnell, Hayden Christensen och Tobey Maguire har inte fått alltför saftiga roller efteråt. Men DiCaprio kan tänka sig att spela superhjälte framöver:
 
- Man vet aldrig. Filmerna blir bättre och får mer komplexa karaktärer. Jag utesluter ingenting.
 
Själv hade jag gärna sett DiCaprio som Patrick Bateman i "American Psycho", men det är inte så att det saknas minnesvärda roller på hans cv idag. Inte minst den som Ernest Burkhart i Scorseses mäktiga, bioaktuella drama "Killers of the Flower Moon".
| 23 oktober 2023 06:00 |