Serie

Skribent

Alexander Kardelo

15 oktober 2017 | 17:00

Lena Olin medverkar i David Fincher-serien ”Mindhunter”

Och det är inte den enda skandinaviska kopplingen i Netflix nya drama.
De som slukade Netflix nya deckare ”Mindhunter” i helgen fick se en svensk skådespelerska dyka upp i ett avsnitt. Lena Olin spelar Annaliese, som delar ett par scener med Dr. Wendy Carr (Anna Torv från ”Fringe”). Olins medverkan har hållts hemlig.

Serien bjuder på mer nordisk talang: den danske regissören Tobias Lindholm har regisserat två av avsnitten. Lindholm är känd för hyllade filmer som ”Kapningen” och ”Kriget”, och har även skrivit manus till ”Jakten”.
 
Lena Olin syntes senast i kortlivade, Martin Scorsese-producerade "Vinyl". I höst har hon också en stor roll i den brittiska thrillerserien "Riviera".
 
 
”Mindhunter” följer två FBI-agenter när de intervjuar seriemördare för att försöka förstå hur de kunde begå sina hemska brott. David Fincher och Charlize Theron är två av producenterna, och Fincher har även regisserat flera avsnitt.
 
Serien bygger på boken ”Mind Hunter: Inside The FBI's Elite Serial Crime Unit” av John E. Douglas och Mark Olshaker, som gav sig ut på en liknande resa i slutet av 70-talet. Deras arbete har också inspirerat böcker och filmer som ”Röd drake” och ”När lammen tystnar” samt tv-serien ”Criminal Minds”.
 
| 15 oktober 2017 17:00 |