Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 maj 2023 | 08:40

Lärare i blåsväder: visade förbjuden Disney-film i klassrummet

En lärare i Florida får uppläxning sedan hon visade animerade ”En annorlunda värld” för barnen.
Visste du att Disneyfilm kan vara skadligt för unga, lättpåverkade hjärnor?
 
En amerikansk skollärare har hamnat i trubbel med Floridas utbildningsdepartement sedan hon visat en animerad film för sina femteklassare. Filmen hon valde att roa kidsen med var Disneys äventyr ”En annorlunda värld” från 2022. Problemet då? En av karaktärerna är en ung pojke som visar känslor för en annan pojke. Skandal!
 
 

"Filmen har viktiga budskap"

 
Enligt Floridas kontroversiella lagar som trädde i kraft 2022 får inte barn i skolåldern diskutera något som har med kön eller sexualitet att göra. Lagen har kommit att kallas ”Don’t Day Gay”-lagen och anses homofobisk, då hbtq-teman inte får nämnas i skolorna.
 
Där fick alltså läraren Jenna Barbee lära sig en läxa sedan en elev angav henne till skolstyrelsen, skriver Deadline. Själv anser hon att filmen ligger i linje med läroplanen:
 
- Den handlar om Jordens vetenskap och ekosystem och hur allt interagerar - växter, människor och djur… Jag tänkte, vilket bra sätt visa upp allt detta ihop med stora budskap om att överkomma olikheter, sprida vänlighet, kommunikation och att följa ens drömmar, säger Barbee i ett TikTok-inlägg.
 
- Ingen av eleverna tyckte det var något problem, förrän en av styrelsemedlemmarna och staten gjorde det till ett stort problem, tillägger hon.
 
 

Banbrytande queer-karaktär för Disney

 
När jag intervjuade regissörerna bakom "En annorlunda värld" i höstas, frågade jag om hur tankarna gick när Disney fick sin första queer-karaktär:
 
- Det var sådan Ethan var när vi skrev honom. Vi gör en stor fantasyfilm, men vi vill spegla världen vi lever i. Hur ser världen utanför våra fönster ut, och hur ser det ut på Disney Animation Studios? (...) Vi älskar Ethan. Vi älskar vad karaktären bidrar med till historien, vilket är mycket empati, svarar regissören Qui Nguyen.
 
"En annorlunda värld" finns nu att streama på Disney+.
| 16 maj 2023 08:40 |