Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

27 november 2022 | 19:00

"Det är en film om miljön förklädd till ett actionäventyr"

Don Hall och Qui Nguyen, regissörerna bakom vinterns Disneyfilm "En annorlunda värld", berättar om att baka in viktiga budskap i ett stort matinéäventyr.
Walt Disneys animationsstudio har en lång historia av att underhålla sin publik med både fantasirika och hjärtevärmande historier - något de gjort i snart 100 år.
 
Bioaktuella ”En annorlunda värld” är inget undantag. Det är en film full av färg och liv, ett lekfullt äventyr om en bonde och hans familj på farligt uppdrag för att rädda världen - spektakulärt, men också mycket personligt för regissörerna som stoppade in mycket av sig själva i karaktärerna.
 
Filmen följer Searcher Clade (originalröst av Jake Gyllenhaal), en bonde som trivs med det stillsamma lantlivet. Men när landets viktiga energikälla håller på att sina, blir det upp till honom att bege sig ut på okänd mark… till samma ställe där hans far (Dennis Quaid) försvann 25 år tidigare. Familjen Clade upptäcker en helt ny, mystisk och märklig värld som inte är vad den först verkar vara.
 
Large ef118803a3e9bd576337ce85aae8f9db strange3
 
MovieZine har pratat med regissörerna Don Hall (”Big Hero 6”) och Qui Nguyen (en av manusförfattarna bakom ”Raya och den sista draken”) om inspirationen som låg dem nära hjärtat, om filmens omtalade hbtq-karaktär och varför det var skönt att inte ha en vision för världsbyggandet.
 
Filmen känns som ett Disney-äventyr vi inte sett sedan ”Atlantis” eller ”Skattkammarplanetens” dagar. Hur hittade ni idén till den här specifika historien och den här världen?
 
Don Hall: Det var runt 2017, när jag hade gjort ”Vaiana”, som jag funderade jag på vad min nästa film skulle bli. Och det jag tänkte mycket på var mina barn. Jag har två söner. Jag tänkte på vilken slags värld jag ville lämna efter mig, och vilken värld jag ärvde från min far, som är bonde.
 
- Jag ville berätta något om miljön. Men jag älskar också äventyr, enormt mycket! Jag såg möjligheten till en generationsberättelse som pratar om vad det innebär att vara en god förfader. Att göra en film om miljön förklädd till ett actionäventyr.
 
 
Som du själv nämner är relationer mellan fäder och söner så framträdande här, det är hjärtat i filmen. Hur mycket inspirerades ni av era egna familjer?
 
Don Hall: Ja, min pappa är bonde och har många av samma kvaliteter som Searcher har i filmen. Ethan, som är hans son, inser att lantlivet inte är för honom, även om hans pappa hade velat det. De måste ha ett allvarligt samtal, och det var jag även tvungen att ha med min pappa. Jag fick förklara för honom att det inte var min dröm, att jag behövde jaga drömmen att jobba med Disney och animation. Vårt samtal var inte lika dramatisk som i filmen, men den där scenen kändes äkta för mig. Det finns mycket i den här filmen som känns väldigt personligt, även om den är en stor actionfilm.
 
Large ef118803a3e9bd576337ce85aae8f9db strange1
 
Vi måste prata om Ethan. Det känns så banbrytande att se en queer tonåring i en animerad familjefilm. Hur tänkte ni kring det?
 
Qui Nguyen: Det var sådan Ethan var när vi skrev honom. När vi byggde historien var det här karaktärerna som dök upp, och som vi behövde levandegöra på vita duken. Vad gäller frågan om inkludering och mångfald - vi gör en stor fantasyfilm, men vi vill spegla världen vi lever i. Hur ser världen utanför våra fönster ut, och hur ser det ut på Disney Animation Studios? Vi har turen att jobba på en studio som lockar till sig världens bästa konstnärer, och vi vill se till att våra karaktärer och våra världar speglar dem alla.
 
- Vi älskar Ethan. Vi älskar vad karaktären bidrar med till historien, vilket är mycket empati. Det är han som i slutändan lappar ihop relationen mellan sig och sin far, och det är han som får oss att tänka på vår planet. Vi ser fram emot att publiken ska upptäcka hans historia.
 
Large ef118803a3e9bd576337ce85aae8f9db strange4
 
Kan ni berätta lite om inspirationerna bakom allt det visuella? Hur skapade ni världen och varelserna vi får se?
 
Don Hall: Du som sett filmen vet att karaktärerna får upptäcka något stort om sin värld… Jag vill inte spoila något, men den upptäckten är var vi började när vi skulle designa världen och varelserna. Vi gjorde mycket research, och sen la vi det åt sidan och lät konstnärerna och deras fantasi löpa fritt. Det var det mest spännande för mig. Att inte ha en vision (skratt). Att inte ha en tydlig bild av hur ”En annorlunda värld” skulle se ut från början. Jag litade på att vårt team skulle komma in och briljera. De överraskade oss mer än vad jag någonsin kunde föreställa mig.
 
Qui Nguyen: Jag gillar att du säger det: ”Jag gillade att inte ha en vision.” Skönt att bara kunna chilla (skratt).
 
 
Disneys ”En annorlunda värld” går nu på bio.
| 27 november 2022 19:00 |