Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 augusti 2023 | 14:00

Långt innan "Oppenheimer": Cillian Murphy sken som solen i 2007 års bästa sci-fi

Skådespelaren spelar fysiker som kämpar för att rädda mänskligheten i Danny Boyles och Alex Garlands kritikerrosade sci-fi-thriller.
Långt innan han blev "Oppenheimer" har Cillian Murphy briljerat på bioduken och i tv-rutan. Är det inte "28 dagar senare" så är det "Peaky Blinders" som fått publiken att upptäcka den nu 47-årige irländaren.
 
En av hans bästa filmer, som dessvärre blivit en aning bortglömd med åren, är 2007 års "Sunshine" i regi av Danny Boyle. Handlingen följer åtta astronauter och vetenskapsmän på en rymdfärd med ett viktigt uppdrag: de ska avfyra en energibomb i hopp om att väcka nytt liv i den döende solen.
 
Med Chris Evans, Michelle Yeoh, Mark Strong, Rose Byrne, Benedict Wong och Hiroyuki Sanada bjöds det på en stjärnspäckad resa bland stjärnorna.
 
Det var alltså första gången Cillian Murphy spelade fysiker i en historia där en bomb kunde få konsekvenser för mänsklighetens framtid. Alex Garland skrev manus - bara en sån sak. Garland har fått många fans med tankeväckande filmer som "Ex Machina" och "Annihilation", ofta laddade med existentiella frågor. Den här är inget undantag.
 
 

"Den bästa sci-fi-filmen du aldrig sett"

 
Nu blev inte "Sunshine" någon vidare biosuccé, den floppade faktiskt när den fick premiär våren 2007. Sen verkar den ha fallit i glömska. Det här är "den bästa science fiction-filmen du aldrig hört talas om" enligt Digital Trends.
 
Men kritikerna gillade iallafall vad de såg. Här på MovieZine blev betyget en solklar 4:a inför premiären:
 
"Regissören Danny Boyle och manusförfattaren Alex Garland lyckas med att både subtilt och med imponerande CGI-scener bygga upp en tät spänning i denna sci-fi-thriller. Rent visuellt vandrar tankarna även gärna till ”2001: Ett rymdäventyr” och detta förstärks ytterligare av rymdfärjans dator Icarus, som är en kvinnlig efterföljare till Hal" kan du läsa i vår recension.
 
Har du missat "Sunshine" och en av Cillian Murphys bästa roller? Det är inte för sent att rätta till det. Filmen finns att streama på Disney+. Den kan även hyras på tjänster som SF Anytime och Apple TV.
| 31 augusti 2023 14:00 |