Serie

Skribent

Josefine Krischausky

30 juli 2022 | 13:00

Långköraren "Grannar" går i graven efter 37 år

Efter 38 säsonger och nästan 9000 avsnitt har den australiska såpoperan nått sitt slut.
Efter 37 år i tv-rutan har det blivit dags för såpoperan "Grannar" att gå i graven. Den australiska långköraren har nu sänt sina allra sista avsnitt.
 
"Grannar", som skapades av den nu bortgångne Reg Watson, började sändas 1985. Serien kretsade kring invånarna på Ramsay Street, i en fiktig förort utanför Melbourne, med fokus på vänskapen såväl som rivaliteten mellan tre olika familjer.
 
Serien kom totalt att bli 38 säsonger lång, med nästan 9000 sända avsnitt, och med tiden har en del nya familjer och deras problem fått flytta in i handlingen. Kylie Minogue, Jason Donovan, Alan Dale, Guy Pearce och Margot Robbie är några av de kända namn som har gjort roller i serien under början av sina skådespelarkarriärer.
 
Ensemblen på den sista inspelningsdagen av "Grannar". 
 
Många av skådespelarna som har dykt upp i rollistan genom åren återvände dessutom för att göra gästspel i finalen. Medan serien har hunnit förlora en del av sin popularitet med tiden, var det samtidigt många tidigare fans som kom tillbaka för att ta del av avslutningen. De sista avsnitten, som premiärvisades den 28 juli på kanalen Network 10, sågs av 1,2 miljoner australiska tittare, och gav serien sina bästa tittarsiffror i hemlandet sedan 2009. 
 
Såpoperan har samtidigt varit väldigt populär speciellt i Storbritiannien, där kanalen Channel 5 kom att bli en viktig medproducent av serien. På senare tid har "Grannar" inte gått att se på någon svensk tv-kanal, men den har tidigare visats av TV3 och TV4.
| 30 juli 2022 13:00 |