SPONSRAT

Skribent

Anna Sundell

15 oktober 2021 | 11:25

Lågmäld Jeff Daniels briljerar i "American Rust"

Det finns skådespelare som gång på gång upprepar samma typ av roll utan större förändringar än de rent utseendemässiga. Och sedan finns det skådespelare som till synes obehindrat lyckas röra sig mellan olika genrer och roller, lika övertygande oavsett vad de än tar sig an.
Med en bredd som täcker alltifrån fysisk komedi till politiskt drama tillhör Jeff Daniels helt klart den senare gruppen. Med sedvanlig skicklighet porträtterar han nu den allvarstyngda polischefen Del Harris, en av huvudpersonerna i småstadsdramat ”American Rust”.

Serien ”American Rust” är baserad på Philipp Meyers hyllade bok med samma namn, och utspelar sig i den fiktiva småstaden Buell. En stad placerad i Pennsylvania men som - vilket en av karaktärerna påpekar - har mer gemensamt med West Virginia än med Pittsburgh. Något som blir tydligt inte minst när en lokal exekutiv auktion övervakas av de skuldsatta tidigare ägarna, som står vid sidan av beväpnade med gevär utan att det ses som något särskilt anmärkningsvärt.

I denna industristad på dekis, där rostbältets proverbiala glansdagar sedan länge är glömda, är det polischefen Del Harris (Jeff Daniels) jobb att upprätthålla ordningen. Harris har dock sina egna problem. Dels är han krigsveteran, och försöker hålla sina trauman nedtryckta med en avancerad cocktail av starka mediciner som han noggrant mäter upp och blandar ut i morgonkaffet. Och dels är han förälskad i sömmerskan Grace (Maura Tierney), som trots att intresset är ömsesidigt gång på gång faller tillbaka till sin opålitlige exman (Mark Pellegrino).

”American Rust” bygger vidare på den tradition som präglat flertalet hyllade amerikanska serier på senare år, där samhällets sociala kontext och struktur utgör en viktig komponent i handlingen. Utöver turerna kring det mord som begåtts, utforskar serien även hur livsödena formas i en utdöende stad, och vilka konsekvenser urbaniseringen och digitaliseringen får för dem som står utanför. Det är en kantstött och solkig vardag som presenteras, men där hopplösheten ännu inte riktigt slagit över i misär. Här finns fortfarande gnistor av kämpaglöd och en djupt rotad lojalitet.
 
 
Den där lojaliteten ställer dock till det för polischef Harris, när en kropp hittas i en övergiven fabrik och spåren pekar mot Grace son Billy. Billy är stadens före detta fotbollstalang som nu är villkorligt frigiven, och både verkar ha haft motiv och tillfälle till mordet. Ställd inför ett hastigt beslut väljer Harris att täcka upp för Billy, vilket förstås står helt i strid med hans roll som lagens företrädare och innebär en stor risk för honom, både karriärmässigt och personligen. Men är det verkligen Billy som är gärningsmannen?

Pålitlige Jeff Daniels gör ett strålande jobb i huvudrollen, och gestaltar den fåordige Del Harris med mycket omsorg. Skickligheten märks i detaljerna, där han lågmält förmedlar såväl smärta som längtan i subtila gester och minspel. Det är svårt att tro att detta är samma man som spelar den verbala och självsäkra Will McAvoy från ”The Newsroom”, eller som en gång i tiden gjorde filmhistoriens antagligen mest kända toalettscen i ”Dum och dummare”.

Men det är också ett bevis på Daniels begåvning, att kunna gå in i rollen lika trovärdigt oavsett genre och karaktär. Och som han själv uttryckte i en intervju med MovieZines Jonatan Blomberg, när han fick frågan om vad som tilltalade honom med rollen: ”Jag har aldrig spelat någon som går igenom allt Del behöver kunna hantera… vilket visade sig bli en väldigt givande utmaning.”

Han hintade dessutom i intervjun om att han i seriens sista avsnitt får göra något han aldrig hade förväntat sig att få göra i sin skådespelarkarriär. Fem avsnitt har hittills haft premiär hos Paramount+, så det återstår att se vad polischef Harris tar sig för som står ut som extraordinärt, till och med för en veteran som Jeff Daniels.
 
"American Rust" finns att streama på Paramount+ där nya avsnitt släpps varje måndag.
| 15 oktober 2021 11:25 |