Film

Skribent

Oscar Söderman

19 mars 2020 | 08:30

Kvartersbiograferna vädjar om publikens stöd i kristider

Med Corona-viruset härjandes står många av världens småföretag på knäna, inte minst Sveriges kvartersbiografer. Vi har hört av oss till några av dem för att se hur krisen påverkat.
Biografer runt om i världen står på knäna just nu. Premiärer skjuts upp och likaså pågående internationella filmproduktioner. I tisdags gick Filmstaden ut med nyheterna att de kommer stänga ner sina biografer i följd av det rådande Corona-viruset, vilket i sin tur leder att stora delar av Sverige blir av med möjligheten att gå på bio.

Huruvida biografer av olika storlekar kan hålla öppet är något som kan ändras från dag till dag, något som vi till exempel ser i Stockholms Bio Rio. Dagen efter Filmstadens nedstängning tog även de det tuffa beslutet att för tillfället pausa sin verksamhet. Det ser helt enkelt dystert ut för biomarknaden just nu.

Glimten av ett gnistrande hopp ser vi dock fortfarande i våra mindre, ofta privatägda, kvartersbiografer. Men de behöver just nu allas vår hjälp, kanske mer än någonsin förr.

Vi har hört av oss till ett flertal av de mindre biograferna i landets större städer för att se hur statusläget ser ut för tillfället. Biograferna Zita och Capitol i Stockholm och Fyrisbiografen i Uppsala är tre av dem vi hört av oss till. Alla har de har märkt av en markant minskning i antalet besökare de senaste veckorna, vilket såklart slår extra hårt på mindre oberoende biografer.
 

Biografen Zita i Stockholm.
 

"Besökssiffrorna har störtdykt"

 
Karin Magnusson är biografföreståndare på Fyrisbiografen i Uppsala och har märkt av en markant minskning i antalet besökare.

- Besökssiffrorna har störtdykt den senaste veckan, vi uppskattar att de har gått ner med omkring 75 procent. Självklart slår en sådan här kris hårt mot oss och andra små oberoende biografer med små marginaler. Fyris håller öppet som vanligt, dock med något färre visningar nästa vecka, vilket främst beror på personalbrist. Vi hoppas att vi inte blir bortglömda eller förbisedda om det blir aktuellt med ett ekonomiskt krispaket till kulturarrangörer, säger hon.

Biograferna vi har hört av oss till planerar att ha öppet så länge som bara möjligt. Alla har dock beredskap till nedstängning och håller konstant koll på folkhälsomyndighetens och regeringens uppdateringar. Filmvisningar rullar dock för tillfället på i vanlig ordning hos båda biograferna i Stockholm.

Ordinarie filmer rullar på men många specialevenemang som till exempel flera Film & Samtal, filmfestivaler med mera har flyttats fram eller ställts in, säger Mathias Rost, verksamhetsledare på Zita Folkets Bio.
 

Jakob Abrahamsson driver Capitol i Stockholm.
 

Nya biopremiärer på fredag

 
På Bio & Bistro Capitol Stockholm såg de dock ett visst antal besökare på ett specialevenemang under måndagskvällen.

- Vi har sett ett rejält dropp som alla andra biografer men det har inte varit till noll utan vi har haft en del gäster. Igår tittade till exempel ett fyrtiotal på ”And Then we Danced” och lyssnade på samtal med Levan Akin och Filmkritikerförbundet efteråt, säger Jakob Abrahamsson, VD på Capitol.

Hur utbudet hos biograferna i kommande veckor kommer se ut är ovisst, med tanke på att det numera blir är svårt att få in nya filmer. Läget ser likadant ut hos både Fyris och Capitol. Planen är att visa äldre repertoarfilmer, feelgood-filmer och klassiker. På Zita planeras dock fortfarande premiärer på nyare arthousefilmer.

- Eftersom Zitas repertoar är utpräglad av arthouse så har vi inte drabbats i så stor utsträckning av framflyttade filmer… än! På fredag har vi planerad premiär på den fantastiska brittiska filmen ”Bait” och även ”The Peanut Butter Falcon” som nu Filmstaden släpper i och med sin stängning, säger Mathias.
 

"The Peanut Butter Falcon" med Shia LaBeouf har biopremiär i helgen.
 

Jukeboxbio och takeaway

 
I pressande tider krävs det såklart även att nya lösningar hittas på för att öka intresset till att gå på bio, vilket har lett till att Capitol lånat en idé till ett nytt koncept.

- Vi har också lånat Scala i Båstads utmärkta idé om jukeboxbio, att kunna hyra en salong för privat sällskap och erbjuder både nya titlar och klassiker. Vi har redan fått 19 förfrågningar om det. För de som stannar hemma har vi börjat med takeaway från vår bistro under devisen ”ha en Capitolkväll hemma”, för de som vill komma och se en film och kanske dricka ett glas är som vanligt varmt välkomna.

Det är viktigt för både anställda och besökare i dessa krisande tider att stanna hemma ifall tecken till sjukdom märks av, precis som på de andra biograferna tas extra hänsyn till detta just nu på Fyrisbiografen.

- Vi är extremt noga med att alla som arbetar på biografen nu är helt friska, och med hygien och städning. Vi kämpar på och försöker hålla gnistan uppe! Det är viktigt för oss att i den mån det är möjligt hålla öppet även i dessa tider för att kunna erbjuda en möjlighet att få en paus från alla nyhetsflöden och fly in i filmens värld ett par timmar. Vi har många fantastiska filmer på repertoaren nu, och tycker förstås att det är oerhört synd att de inte får den publik de förtjänar, säger Karin.
 

Fyrisbiografen i Uppsala.
 

"Allt stöd är mycket värdefullt"

 
Som ett avslut och för att stötta våra kvartersbiografer frågade vi de tre biograferna om de hade ett meddelande att ge ut till sina biobesökare.

Bio & Bistro Capitol Stockholm: "Det är väldigt tuffa tider så allt stöd är mycket värdefullt, i synnerhet här och nu om det ska finnas några independentbiografer i framtiden. Det kan vara besök i bion och bistron, det kan vara att köpa presentkort och medlemskort på nätet eller köpa hem en Capitolpizza eller charklåda. Samma lika gäller förstås till din lokala favoritbiograf, vi står alla inför samma utmaningar."

Fyrisbiografen Uppsala: "Det är viktigt för oss att de som besöker oss känner sig trygga med att vi som jobbar på Fyris är friska, och att vi är noga med hygien och städning. Vi tar för givet att de som besöker oss är friska och avstår från att komma hit vid förkylningssymptom. Vi erbjuder självklart återköp av förköpta biljetter, men om någon har ekonomisk möjlighet och vill stötta vår bio genom denna krissituation är vi förstås mycket tacksamma om ni inte gör återköp eller köper ett presentkort till ett senare besök."

Zita Folkets Bio: "Som en ideell kulturförening har vi, som många andra, små eller obefintliga marginaler vilket gör en sådan situation vi nu är i väldigt ovälkommen. Vi försöker förmå kunder att förstå detta och de som vill återlösa redan sålda biljetter att till exempel istället köpa presentkort de kan utnyttja i framtiden, eller helt enkelt låta biljettsumman förfalla till föreningen som ett stöd. Vi vill naturligtvis att alla kunder följer myndigheternas uppmaningar, men de som är symtomfria/friska och vill uppleva kultur och film är varmt välkomna till oss. Vi håller fanan högt!"

Känner du dig frisk och vill stötta din lokala biograf har vi slagit ihop en lista av alla biografer som fortfarande har öppet här.
| 19 mars 2020 08:30 |