Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

16 mars 2020 | 09:50

Här kan du få hela biosalongen för dig själv

Scalabiografen i Båstad först ut med Jukeboxbio som ett alternativ i coronatider: "Otroligt stort gensvar."
Det kan kännas olustigt att gå på bio just nu, även om många biografer håller öppet som vanligt.

Filmstaden och många andra har valt att dra ner på antalet platser för att garantera några lediga säten mellan varje biobesökare, och därmed minska smittorisken.

På andra håll föds mer kreativa alternativ för alla filmälskare. Scalabiografen i Båstad lanserar nu Jukeboxbio, där du kan få hyra en hel biosalong. Du väljer själv filmen och starttiden, och får ta med fyra vänner eller familjemedlemmar.

- Jag såg hur många visningar som visades för endast ett fåtal besökare. Då föddes tanken på slutna visningar, berättar biografföreståndare Hannes Gerhard för MovieZine.

Scalabiografen har fått "ett otroligt stort gensvar" under helgen, och låter även andra biografer runt om i landet kopiera konceptet.

- Jag tycker att det oväntade mötet i en biosalong är något väldigt stimulerande. Att man tillsammans med människor man kanske aldrig träffat förut delar en upplevelse, skrattar eller gråter åt samma film, byter några ord med varandra efteråt om vad man tyckte om den. Det är det som är så viktigt med en biograf och något en tv-soffa inte kan konkurrera med. Men i dessa tider så är hälsan viktigare.
 
 
Jukeboxbio, en privat visning av valfri film med endast nära och kära, kostar mellan 1000 och 1200 kronor beroende på titel. Tillgängliga är bland annat Pixars "Framåt", Oscarsvinnaren "Parasit" och feelgood-dramat "Min pappa Marianne".

- Vi har ju satt ett lågt pris för detta. Tanken är ju inte att vi ska bli rika, mer att vår personal inte ska behöva gå arbetslösa och att de nya filmerna ska få chans att få lite publik, förklarar Hannes Gerhard.

- Jag tycker till exempel väldigt synd om Amanda Kernell som precis haft premiär på sin nya fantastiska film "Charter". Den förtjänar ett bättre öde än att visas för tomma salonger.