Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 september 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Världens klantigaste polis i dumkul uppföljare

Leslie Nielsen fick oss att kikna av skratt som klantige snuten Frank Drebin i ”Nakna pistolen” och han är minst lika kul i uppföljaren. Se den ikväll på TV12.
Det är svårt att tänka sig att Leslie Nielsen i sina yngre dagar var en fullt seriös skådespelare som ofta medverkade i dramatiska science fiction- och katastroffilmer. Men sedan kom ”Titta vi flyger” och förändrade allt, och snart utnämndes stjärnan till ”parodifilmernas Laurence Olivier”.
 
Efter att ha spelat löjligt klantige polisen Frank Drebin i TV-serien ”Police Squad!” så tog karaktären så småningom klivet till vita duken med ”Den nakna pistolen”. Resultatet var en av filmhistoriens roligaste komedier och mest pricksäkra parodier.  En uppföljare var inte långt undan och ”Den nakna pistolen 2 ½ - Doften av rädsla” är minst lika kul som sin föregångare.
 
Den här gången sörjer Frank att hans älskade Jane (Priscilla Presley) lämnat honom men upptäcker snart att hennes nya är inblandad i några skumma affärer som har att göra med president Bush nya energisatsningar.
 
Detta innebär såklart massvis av Drebins klantigheter, slapstick, gags, ordvitsar och filmparodier, varav den mest minnesvärda är en hejdlös imitation av kärleksscenen från ”Ghost”. David Zucker (medskaparen av serien och de flesta av dessa filmer) regisserar återigen och i övriga roller ser vi George Kennedy och ökända O.J. Simpson tillbaka från första filmen samt Robert Goulet (”Beetlejuice”), Richard Griffiths (Harry Potter-filmerna) och självaste "Weird Al" Yankovic.
 
Du kan se ”Den nakna pistolen 2 ½ - Doften av rädsla” ikväll på TV12 kl. 21.00.
| 21 september 2023 06:00 |