Film

Skribent

MovieZine

16 april 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: "Billy Elliot"-stjärnan Jamie Bell imponerar som skinhead

Ett starkt drama som bygger på sanna händelser.
Jamie Bell slog igenom som Billy Elliot i filmen med samma namn från 2000. För många kommer han alltid bli förknippad med den balettdansande brittiske pojken. Vill du se honom i en helt annan typ av roll - spana in "Skin" (2018) på tv ikväll.
 
Filmen handlar om en ung man, uppfostrad av rasistiska skinheads, som väljer att förändra sitt liv och lämna det hat och våld som varit hans drivkraft. Bell har hyllats av kritiker för en trovärdig och magnetisk prestation.
 
Det hela bygger på en sann historia. Verklighetens Bryon Widner blev skinhead redan vid 14 års ålder. Han var medlem av vit makt-grupper i ytterligare sexton år innan han beslutade sig för att lämna det gamla livet bakom sig. Det är inte det enklaste, speciellt när ansiktet är täckt av tatueringar och hatsymboler.
 
- Jag tvingar ingen att känna sympati med karaktären. Jag vill bara fråga publiken: "Har ni plats i era hjärtan för att acceptera ett monster som vill bli människa igen?", säger regissören Guy Nattiv i en intervju.
 
MovieZines recensent delade ut 4/5 i betyg: "Nattiv vann en Oscar för kortfilmen ”Skin”, och han regisserar även här med säker hand en film som känns välgjord, fint berättad och väldigt autentisk. Rekommenderas!"
 
Här kan du se "Skin":

● Ikväll 22:05 i SVT1
● Streama gratis på SVT Play
● Streama på HBO Max
 
| 16 april 2024 05:00 |