Film

Skribent

Andreas Samuelson

29 december 2023 | 06:00

Kvällens TV-tips: Skandalfilmen som chockade 80-talet

Brooke Shields var bara 14 år gammal när hon spelade in den skandalöst sexuella ”Den blå lagunen” som chockade - och gjorde succé - på 1980-talet. Se den på TV ikväll.
I en tid med en debatt om huruvida sexscener är nödvändigt och många föredrar mindre sex på film och TV så kan det vara kul och intressant att se - eller se om - den ökända, 80-talsikoniska ”Den blå lagunen” (1980).
 
Handlingen följer två barn som blir strandsatta på en öde tropisk söderhavsö och så småningom växer upp till två pilska tonåringar (Brooke Shields, Christopher Atkins) som blir sexuellt nyfikna på varandra.
 
Filmen blev en kommersiell framgång men totalsågades av kritikerna. Framför allt blev den uppmärksammad för sina skandalösa naken- och sexscener som chockade världen. Mycket på grund av att Shields under inspelningen var blott 14 år gammal, även om hennes nakenscener utfördes av en stand-in.
 
Trots hård kritik och en Razzie för Shields så blev filmen med intäkter på över 58 miljoner dollar (på en 4,5 miljoners budget) den nionde mest inkomstbringande 1980. Den nominerades även till en Oscar för Bästa foto och Golden Globe för Bästa manliga nykomling.
 
Regissören Randal Kleiser har haft en intressant karriär, då han gjorde denna efter klassiska regidebuten ”Grease” (1978). Därefter har han regisserat filmer som ”Big Top Pee-wee” (1988), ”Varghunden” (1991) och ”Älskling, jag förstorade barnet” (1992).
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Den blå lagunen”:
 
Ikväll på TV8 20.00
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 29 december 2023 06:00 |