Film

Skribent

Alexander Svensson

21 december 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Svensk skräckregissör gör succé med helskön superhjältefilm

DCs knasigaste superhjälte togs till biodukarna av en svensk skräckregissör och ett par gamla Marvelskådisar.
Shazam är en märklig karaktär. Konceptet med en pojke som skriker “SHAZAM!” och förvandlas till en vuxen man med superkrafter har alltid (i den här skribentens tycke) känts mer som set-upen för en rätt dassig superhjälteparodi än en faktisk superhjältefilm. Trots det lyckades svenske David F. Sandberg ro “Shazam!” i hamn, och det trots att filmen var inklämd mellan “Captain Marvel” och “Avengers: Endgame” på bioschemat år 2019, innan pandemier och dåliga publiksiffror satte käppar i hjulet för superhjältegenren.
 
“Shazam!” (ja, utropstecknet är en del av titeln) följer som sagt en ung föräldralös pojke, Billy Batson, som får förmågan att förvandla sig till en vuxen man med superstyrka och flygkunskap. Samtidigt som han lär sig hantera sina nya förmågor försöker han också hitta sin mamma, och spöa upp den ondskefulle superskurken Dr. Sivana.
 
Zachary Levi som Shazam.
 
“Shazam!” regisserades av svenske David F. Sandberg, tidigare känd för skräckfilmerna “Lights Out” och “Annabelle: Creation”. Att gå från skräckfilm till den ofta ljusa, komiska och glada värld som Shazam rör sig i är onekligen ett hyfsat stort skutt, men ett som Sandberg utför väl.
 
I huvudrollen som Shazam ser vi Zachary Levi, som till skillnad från Sandberg inte var främmande för superhjältegenren. Han spelade Thors svärdsfäktande polare Fandral i “Thor: The Dark World” och gjorde även en kort och dödlig cameo i “Thor: Ragnarok”. Han är inte heller filmens enda superhjälteveteran: Djimon Hounsou som spelar trollkarlen är med i både “Guardians of the Galaxy” och “Captain Marvel” som Korath.
 
Zachary Levi som Fandral i "Thor: The Dark World".
 
Värt att notera är även att “SHAZAM!” var nära att ha ytterligare ett stort namn i rollistan: Dwayne “The Rock” Johnson planerade ursprungligen att göra sin debut som Black Adam i filmen, då Black Adam i serietidningarnas värld är Shazams nemesis. I slutändan valde Johnson dock att fokusera på en egen Black Adam-film istället för att introducera karaktären i “Shazam!”
 
Inga framgångar varar dock för evigt. Trots att “Shazam!” gick bra både på bio och hos recensenterna så floppade uppföljaren “Shazam: Fury of the Gods” hårt i våras. David F. Sandberg har aviserat att han tänker återvända till sina skräckrötter. Om Zachary Levi någonsin får återvända som Shazam vet bara James Gunn. Och Dwayne Johnsons “Black Adam” blev ett fiasko för alla involverade.
 
Djimon Hounsou som trollkarlen i "Shazam!"
 
Trots den minst sagt sorgliga utvecklingen så är “Shazam!” fortfarande en underhållande film, och kan säkert värma i vintermörkret innan jul. “Shazam!” går att se på:
* kanal 6 klockan 21:45 ikväll
* kanal 6 klockan 18:15 på lördag den 23 december
* kan streamas på HBO Max.
| 21 december 2023 06:00 |