Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 december 2023 | 06:00

Kvällens TV-tips: 80-talets stora julklassiker präglades av bråk bakom kulisserna

Han må vara en av komedigenrens mest älskade pappor. Men Chevy Chase var så besvärlig under ”Ett päron till farsa firar jul” att regissören slutade.
”Ett päron till farsa”-filmerna etablerade gamle ”Saturday Night Live”-komikern Chevy Chase som en av de populäraste och roligaste filmpapporna inom komedigenren. Tredje filmen, ”Ett päron till farsa firar jul”, räknas som en av de främsta julfilmsklassikerna.
 
Men det var inte lika kul bakom kulisserna. Chris Columbus anlitades som regissör av berömda producenten och manusförfattaren John Hughes. Men redan under tidiga möten var det dålig stämningen mellan Columbus och Chase, som ska ha behandlat regissören som skräp.
 
Columbus höll ut länge nog att filma några sekvenser med andrateamet, trots att Chase fortsatte att bete sig illa. Till slut gav filmskaparen upp och berättade för Hughes att han inte kunde fortsätta. Han var dock desperat efter en film efter att hans förra floppade och Hughes gav honom manuset till ”Ensam hemma”. Resten är julfilmshistoria.
 
Efter att Columbus hoppat av, Hughes själv tackade nej och Chase egna förslag George Roy Hill gått i pension så blev det dock den mer anonyma Jeremiah S. Chechik som fick sätta sig i registolen. Han hade dock mindre tur med karriären på senare år och har inte gjort en långfilm sedan 2013.
 
”Ett päron till farsa firar jul” är oavsett en välförtjänt klassisk julkomedi med gott om ikoniska scener. Dessutom med en sevärd ensemble som inkluderar unga skådespelare innan de blev stjärnor, som Johnny Galecki (”The Big Bang Theory”), Juliette Lewis och Julia Louis-Dreyfus.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Ett päron till farsa firar jul”:
 
• Ikväll på Kanal 5 kl 19.45
• Streama på Tele2 Play
• Streama på Viaplay
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 20 december 2023 06:00 |