Film

Skribent

MovieZine

8 september 2023 | 09:30

Kvällens tv-tips: Clint Eastwood som grinig granne - en av hans bästa filmer?

"Gran Torino" är Dirty Harry-versionen av "En man som heter Ove".
Han är tveklöst en av biodukens stora ikoner. Mellan Dollar-trilogin och Dirty Harry-filmerna etablerade han sig som en av filmvärldens hårdingar, och än är det krut i gubben. Även vid 93 års ålder regisserar han en ny film med sig själv i rollistan.
 
Lustigt nog trodde man att "Gran Torino" från 2008 skulle bli hans sista. Ikväll kan du se den på TV6.
 
Här spelar han rollen som Walt, butter och smått rasistisk krigsveteran och änkling, som tar på sig uppgiften att lära grannpojken lite hyfs när denne försökt stjäla hans älskade bil. Det gör i sin tur att han kommer närmare den asiatiska familj han tidigare mest fnyst åt. Kanske finns det ett gott hjärta innanför den hårda fasaden?
 
Vissa har sett likheter mellan "Gran Torino" och "En man som heter Ove", den svenska feelgoodfilmen som kom några år senare. Båda handlar om griniga grannar med en särskild förkärlek till sina bilar, och en ovilja att förändra förlegade synsätt.
 
 
Eastwood, som skådespelat i ett 70-tal filmer, har också imponerande 45 titlar bakom sig som regissör. "Gran Torino" är, tillsammans med "Million Dollar Baby" och "De skoningslösa", en av hans bäst betygsatta på IMDb. Den ligger på plats 173 på den välkända topp-250-listan.
 
En härlig detalj: Walts hund Daisy "spelades" av Clintans egna labrador, Holly.
 
Och det var inte den enda familjemedlemmen som fick medverka. Hans son, skådespelaren Scott Eastwood, syns i rollen som Trey ungefär 30 minuter in i filmen. Det var en av hans första roller, och på den tiden kallade han sig för Scott Reeves.
 
Här kan du se "Gran Torino":
Ikväll 21:00 i TV6
Hyr den på Viaplay Store eller SF Anytime
| 8 september 2023 09:30 |