Film

Skribent

Andreas Samuelson

12 januari 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: "Charmigt töntigt" i komedin som drog igång Sveriges roligaste franchise

Lysande Sickan! Snart kommer ännu en reboot av Jönssonligan - passa på att se originalet ”Varning för Jönssonligan!” på TV ikväll.
Det finns få så ikoniska svenska filmkaraktärer som Jönssonligan. Ledaren Sickan (Gösta Ekman) med sin basker, brillor och cigarr; Vanheden (Ulf Brunnberg) med sin alldeles för korta kostym och stockholmstugg; och ölglada sprängexperten Dynamit-Harry (Björn Gustafson) som dock saknas i denna första filmen om tjuvtrion.
 
I ”Varning för Jönssonligan!” (1981) är det istället finlandssvenska Rocky (Nils Brandt) som utför kupper med Sickan och Vanheden. Sickan luras - som vanligt - av finanskungen och ärkerivalen Wall-Enberg (Per Grundén) och hamnar i Schweiz. När han återvänder till Sverige är det dags för hämnd.
 
Filmerna om Jönssonligan bygger på danska Olsenbanden och denna första delen i den svenska serien är en remake av ”Olsen-bandens sidste bedrifter” (1974). De svenska filmerna har dock blivit några av våra mest älskade kultklassiker och är nu uppe i tio stycken (exklusive de om Lilla Jönssonligan), med en ny reboot på G.
 
Liksom de andra filmerna är det härlig, dumkul humor med gänget i god form. I sin recension från 2020 skrev Oscar Söderman att ”det är gjort med sådan stilsäkerhet av skådespelarna att det helt enkelt blir kul.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Varning för Jönssonligan!”:
Ikväll på TV4 22.15
Streama på Netflix
Streama på Tele2 Play
Streama på Cineasterna
Streama på Viaplay
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 12 januari 2024 05:00 |