Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 maj 2015 | 18:00

Gör dig redo för "Kung Fury" - en skamlöst underhållande videovåldsorgie

Premiärdags för tidernas mest hajpade svenska Kickstarter-projekt. Chefredaktör Dunerfors har smygtittat - är filmen lika awesome som trailern? Svar ja!
Först kom den episka trailern. Sen gjorde David Hasselhoff en helskön musikvideo. Och snart kommer filmen vi alla väntat på, "Kung Fury", att släppas online kort efter sin premiär på den prestigefyllda filmfestivalen i Cannes. Här är vad du behöver veta!

Vad är ”Kung Fury”?

En 30-minuters kortfilm om en Miami-snut som fått en släng av superkrafter. och blivit kung fu-mästare. När staden hotas av en tidsresande Hitler, måste han själv resa tillbaka i tiden för att stoppa nazisternas framfart. Blodiga fighter väntar.

Det låter udda. Vad liknar det?

Här finns onekligen gott om influenser och direkta referenser: ta lite ”RoboCop”, lite ”Thundercats” och lite ”Mortal Kombat”, para sen ihop med valfri van Damme-rulle och släng in de mest ostiga oneliners. En stor dos otippad humor gör att vad som helst kan hända. Det är en blodigare ”Austin Powers”, eller en roligare ”Only God Forgives”. Nicolas Winding Refn önskar han vore såhär cool.Vem har kommit på sådan galenskap?

Umeåkillen David Sandberg, 29 år. Jag skulle tippa att David växte upp på actionfigurer och Nintendospel, plöjde actionklassiker på vhs i tonåren, och därefter överförde all sin lekfullhet och filmkärlek till en egen film. Han spelar också huvudrollen, och medan karriären som actionhjälte kanske inte är något att satsa på, lär han som filmskapare med häftiga visioner ha framtiden för sig.

”Kung Fury” i en mening?

Ett våldsamt underhållande homage till ett neonupplyst 80-tal då Arnold och Stallone härskade i varje ung mans videospelare.

Det sämsta, då?

Att "Kung Fury" tar slut så fort! Lyckligtvis planeras det för en långfilm, som lär bli den mest episka film som någonsin har gjorts i Sverige.

När och var kan man se den?

På SVT och Youtube den 28 maj. Vi kommer givetvis ha länken uppe på MovieZine så snart filmen har släppts.
| 9 maj 2015 18:00 |