Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

1 december 2023 | 16:00

1300 kulturarbetare anklagar bolaget bakom "Scream" för censur

I ett brev som signerats av över 1300 kulturarbetare och skådespelare kritiserar man beslutet att avskeda Melissa Barrera och kallar det för “censur”.
Det skapades stora rubriker världen över när huvudrollsinnehavaren Melissa Barrera från “Scream” (2022) och “Scream VI” (2023) förra veckan fick sparken av produktionsbolaget Spyglass. Detta på grund av att hon uttryckte sina åsikter gällande det pågående Hamas-Israel kriget vilket Spyglass klassade som antisemitism. Det hela blev inte bättre när hennes filmsyster Jenna Ortega dagen efter hoppade av produktionen av "Scream VII", något som skyllts på både för dålig lön och schemakrock med inspelning av "Wednesday" säsong 2. 
 
Nu har över 1300 kulturarbetare och skådespelare gått ihop och publicerat ett brev på Artists for Palestine UK där man fördömer Barreras avsked, likaså andra fall i branschen där individer blivit av med sina jobb för att ha uttryckt sig gällande konflikten. Bland namnen finns Oscarsvinnaren Olivia Colman (The Favourite), Harriet Walter (Star Wars: The Force Awakens) och Aimee Lou Wood (Sex Education).
 
Ett stycke ur brevet lyder:
 
Trots trycket har tusentals kulturarbetare följt sina samveten och talat ut. Yttrandefrihet, som är en del av “The Human Rights Act” och den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, är ryggraden för våra kreativa liv och grundläggande för demokrati. 
Att hålla tyst inför orättvisor och en förvärrad humanitär katastrof går emot ens moral och plikt. Att aktivt tysta ner artister som talar ut mot detta är ett misslyckande kring rättsliga rättigheter, yttrandefrihet och antidiskriminering.
 
Spyglass sägs ha fäst ögonen på att få tillbaka Neve Campbell till "Scream VII" efter att hon tackade nej till förra filmen, detta också på grund av för dålig lön. Även Patrick Dempsey som var med i "Scream 3" sägs vara på deras önskelista. 
 
Tycker du Barreras behandling kan kallas för "censur"? Kommentera nedan. 
| 1 december 2023 16:00 |