Film

Skribent

MovieZine

15 november 2022 | 20:15

Kultfilmen ”30:e november” nu tillgänglig på blu-ray

Älskad av biopubliken. Sågad av kritiker. Daniel Fridells och Peter Cartriers klassiker från 1995 gick samma öde tillmötes som deras debutfilm ”Sökarna”. Nu har deras film ”30:e november” äntligen släppts på blu-ray.
Artikeln innehåller sponsrade länkar. MovieZine tipsar om produkter och erbjudanden hos våra samarbetspartners.
 
Trots den blyga budgeten lyckades Daniel Fridell och Peter Cartriers utnyttja förutsättningarna till max när de spelade in ”30:e november”. Precis som ”Sökarna” är det en film om utanförskapets mekanismer och ungdomar på glid i en miljö fylld av machomän, främlingsfientlighet och storstadsbråk.
 
Äntligen har denna svenska 90-talskultfilm släppts i nyscannad version på blu-ray, för allra första gången.
 
 
 
Adam umgås med skinheads och bränner ner flyktingförläggningar. Men en dag träffar han Julia, en tjej från Peru och kärlek vid första ögonkastet uppstår. Ja, du hör själv! En nytolkning av ”Romeo och Julia” förflyttad till Stockholmsförort och kritikerna lät sig inte vänta. Karaktärerna ansågs vara för klyschiga och filmen led av akut brist på logik i dramaturgin.
 
”Dramaturgiskt utsätts vi för en sannskyldig puckelpistfärd där all trovärdighet passerar redan i överbacken och där vi hjälplöst studsar ner med kalkonkacklandet ringande i öronen.”, skrev GP:s recensent när filmen begav sig.
 
 
Men publiken uteblev inte. Med 145 000 biobesökare blev ”30:e november” en nästan lika stor succé som ”Sökarna”. Genom åren har filmen fått en stor skara anhängare och den låga budgeten anses öka trovärdigheten i den miljöskildring vi får bevittna. Jämförelser med amerikanska utanförskapsskildringar som ”Boys N the Hood” är inte helt bortom rim och reson.
 
Och rollistan är stjärnspäckad! Förutom Göran Gillinger i huvudrollen ser vi både Jonas Karlsson och Frida Hallgren som båda blev Guldbagge-nominerade för sina insatser.
 
Har du inte sett denna kultfilm eller är du lika förtjust i att samla på gamla klassiker som vi? I så fall vill vi tipsa om att den finns att köpa här hos CDON för 149 kr
 
| 15 november 2022 20:15 |