Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 november 2023 | 11:00

Kritikerna hyllar nya svenska thrillern: "Nervig och spännande"

Har regissören Axel Petersén gjort sin bästa film?
En svensk thriller, som faktiskt är bra? Jodå. Bioaktuella ”Syndabocken” är en vinnare enligt recensionerna i tidningar och online. Många 4:or blev det när sajten kritiker.se summerar betygen.
 
Axel Petersén (”Avalon”, ”Toppen av ingenting”) regisserar en film som utspelar sig på Malta, i en genre som filmbolaget döpt till medelhavsnoir. Lotterisvindlaren Dimman dyker upp för att överraska en gammal vän och kollega inför hans bröllop.
 
Det blir spännande och effektivt på ett sätt som känns osvenskt, och filmen hyllas av en enig kritikerkår.
 
"Det är alltid trevligt att bli positivt överraskad men jag skulle inte ha något emot att bli lite bortskämd med den här typen av svensk film. “Syndabocken” ger mycket, och kanske mest av allt mersmak" skriver Fredrik Adolvsson här på MovieZine.
 
”Det är ett genidrag av Axel Petersén att låta en noirdoftande nutidsthriller, som bygger så mycket på atmosfär, utspela sig just på Malta. Medelhavsön mellan Sicilien och Nordafrika har ju ett grundmurat dåligt rykte. Korruption, penningtvätt, politiska mord (...) är perfekt fond helt enkelt för ett originellt, osäkrat drama som kryddas med sunkigt sex, sjaskig globalism, primalskrik och uppflammande våld”, skriver DN.
 
"Ordlös erotik och hot om våld får filmluften att dallra" skriver GP. "Formsäkra Axel Petersén gör sin bästa film sedan debuten (...) en nervig thriller."
 
 

Skådespelare i toppklass

 
Även skådespelarna, med Joel Spira ("Snabba Cash") och artisten Tommy Nilsson, får beröm.
 
"Tommy Nilssons solbrände snajdare sammanfattar hela den solstekta heldöda, medelhavsmardrömmen som skildras här - Maltas svenska onelinespelkollektiv" berättar P1.
 
"Joel Spira briljerar i huvudrollen, en man på flykt efter ett bedrägeribrott" tillägger SvD.
 
"Både rörig och spännande", skriver Aftonbladet och nöjer sig med 3 plus i betyg. "Petersén är bättre på att skapa en film som ser bra ut, än på att skriva manus, men här fungerar det ändå, man blir hela tiden nyfiken på vad som ska hända och skådespelarna i centrum håller toppklass."
 
 

Vi hittade iallafall en sågning

 
Men vad vore en svensk thriller utan sågningar? Skribenten på Kulturbloggen går mot strömmen med en 1:a i betyg:
 
"Syndabocken är en av årets mest hopplösa filmer och mer eller mindre omöjlig att titta på. Titeln är dock nära målet, men istället för Syndabocken borde den heta Gävlebocken, hela åbäket brinner nämligen lika lätt som då alltför förfriskade individer bestämt sig för att iscensätta en majbrasa i december."
 
"Syndabocken" går nu på bio.
 
| 25 november 2023 11:00 |