Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

6 december 2023 | 23:00

Kritikerna älskar "Godzilla Minus One" - nästan 100% på Rotten Tomatoes

Och baserat på rekordet monsterfilmen slog så verkar det som om publiken för en gångs skull håller med.
Rotten Tomatoes är förstås inte något slags facit, så har vi fått det konstaterandet ur vägen. För den som är intresserade av recensioner och sina medmänniskors åsikter kan det ändå vara en intessant informationskälla, och allt tyder på att de flesta älskar "Godzilla Minus One".
 
Med sina första recensioner gick den direkt in på 100 procent fräschet (vilket på RT-språk är ungefär så postitivt som något kan vara). Sedan dess, när flera recensioner har rullat in, har det gått ner något men inte mycket. För tillfället ligger monsterfulmen på 97 procent (och har fått sin officiella tomatcertifiering) hos kritikerna och det snäppet än mer imponerande 98 procent från publiken.
 
Konsenus på den sidan sammanfattas så här: "Med engagerande mänskliga berättelser som förankrar handlingen är "Godzilla Minus One "en kaiju-film som förblir verkligt fängslande mellan scenerna av massförstörelse."
 
Erik Kahn på Forebes höjer specifikt de tekniska framgångarna, som verkligen skiljer nya filmen från originalen: "Jag är fortfarande inte säker på hur de klarade av det. CGI:n är fantastisk och titelmonstret är skrämmande och monstruöst. Inget i den här filmen känns lågbudget".
 
FandomWires Manuel São Bento ser till att lyfta karakärerna och berättelsen: ""Godzilla Minus One" skapar en enastående balans mellan övertygande karaktärsbygge, en tematiskt rik berättelse och två timmars gigantisk underhållning och blir i slutändan ett anmärkningsvärt tillskott till undergenren monsterfilm".
 
Att publiken delar kritikernas åsikt visas också på en annan milstolpe som "Godzilla Minus One" slog i USA i veckan. Enligt ComicBook.com är det nämligen hela 19 år sedan en icke-engelskspråkig spelfilm senast toppade biolistan därborta.
 
Även i Sverige har filmen fått ett fint mottagande. Visst, den tog sig kanske inte in på vår biolista det första den gjorde, men en snabbkoll på Kritiker.se visar på idel höga betyg från svenska publikationer.
 
Det inkluderar MovieZine.se. Vår recensent (det vill säga undertecknad) köpte kanske inte melodramat alla gånger, men älskade fotot och musiken: "Med fantastiskt foto, rejäl musik och intensiva actionscener levererar den senaste filmen i "Godzilla"-serien njutningar för nästan alla sinnen". 
 
"Godzilla Minus One" rullar för närvarande på biograferna.
 
 
| 6 december 2023 23:00 |