Film

Skribent

MovieZine

16 december 2015 | 09:10

Kraften har vaknat: Vad säger kritikerna om "The Force Awakens"?

De första "Star Wars"-recensionerna har landat. Här är spoilerfria utdrag och betyg från alla de stora.
Den långa väntan är över. Idag har "Star Wars: The Force Awakens" äntligen biopremiär, och av recensionerna att döma har fansen en härlig återresa till en galax långt, långt borta att se fram emot.

MovieZines recensent Carl Adam Anderberg ger toppbetyget 5:

"Glöm Jar Jar nu, glöm prequelfilmerna om du inte gillade dem, och glöm Hayden Christensen. Kom istället ihåg glädjen du kände förr. Kom ihåg vad "Star Wars" stod för just för dig. För sagan är här igen nu, som en gammal vän du inte sett på länge men som har en plats över till dig i ett skraltigt rymdskepp på väg mot ett nytt äventyr. "Star Wars" är tillbaka nu. Och kraften har just vaknat."

Läs hela recensionen av "Star Wars: The Force Awakens" här!

Aftonbladets Jens Peterson delar ut 4 plus:

"Episod sju är en julklapp till fansen. Ett underhållande äventyr med blixtrande action och mycket humor." Regissören J.J. Abrams är en skicklig bildberättare som griper tag i oss från de första tonerna av John Williams oemotståndliga musik. Och "The Force Awakens" ser fantastisk ut. Både i riktiga landskap och i imponerande studiobyggen."

4 getingar i Expressen där Maria Brander recenserar: 

"Ibland önskar jag att man hade varit lite mindre av en bearbetning av tidigare händelser, samtidigt finns det ett slags filosofisk poäng i hur universum upprepar sig. Bekanta teman, miljöer, händelser, scener och repliker flätas ihop tills det liknar en snuttefilt som fått ny rosendoft i tvättmaskinen (...) Mest imponerar balansen, och hur J.J. Abrams i en tid av mörka reboots återerövrat lättheten i forna tidens actionfilmer."

Fredrik Strage sätter även han en 4:a i Dagens Nyheter (varning dock för flera spoilers i recensionen; nedanstående citat är lugnt):

"Filmen lever inte riktigt upp till förväntningarna. Hur skulle den kunna göra det? (...) Mest glädjande är att Abrams får fram det ruffiga och smutsiga som fanns i de tidigare filmerna. Han förlitar sig inte bara på datoranimationer. Ljussabelfajterna, som i prequeltrilogin var fjompigt akrobatiska, är förvånansvärt brutala."

Samma betyg blev det i Metro där Karin Svensson skriver:

"Fansen kan andas ut. Nog är det Star Wars alltid.JJ Abrams axlar George Lucas mantel med ett kärleksfullt hommage till Kraften, X-vingar och astmatiska skurkar. Hans kärlek till grundmaterialet är så uppenbar att jag mest blir rörd. Han har också tillfört några välbehövliga uppdateringar, som en högst kapabel kvinnlig huvudperson."

Brittiska Empire delar ut 4 stjärnor:

”Om du gör en lista p de nödvändiga ingredienser i en Star Wars-film så hittar du nästan allt i J.J. Abrams uppvaknande av denna sovande gigant till franchise. Från det största - mörka vs ljusa sidan, slagsmål, mystiska krafter - till det minsta - robotmöss, turbolaser, absurda alien-musikanter - den här filmen påminner oss alla om vad vi älskade i detta universum.”

Hos Total Film landar betyget på 4,5 stjärnor:

”Varför inte fem stjärnor? Vi hade gärna sett mer av den underanvände Oscar Isaac, vars Poe Dameron kan bli en storslagen och viktig Han Solo-karaktär. Men filmen är så bra som man kunde realistiskt hoppats på, och sätter upp en underbar grund för Episod VIII.”

Cinema Blend nöjer sig med 3,5 av 5:

”Fansen vill såklart att det här ska bli det bästa de någonsin har sett - bli inte upprörda men så är det inte. Det är en kul och spännande återkomst till en av tidernas största sci-fi-serier, men det finns problem i manuset. Håll dina förväntningar på rätt nivå så blir du säkerligen nöjd.” 
| 16 december 2015 09:10 |