Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

5 juni 2018 | 23:15

Kommer sommarens nya "Orange is the New Black" att lyckas bättre?

Den sjätte säsongen av "Orange is the New Black" tar farväl av gamla Litchfield, och styr fänglesebussarna mot det hårdare Max. Spoilervarning för säsong 5.
Fängelseserien "Orange is the New Black" är en av Netflix äldsta originalserier, tillsammans med "House of Cards", och den är redan förnyad med både en sjätte och sjunde säsong. Tidigare under dagen släpptes premiärdatumet för sommarens sjätte säsong, den 27 juli får vi återse de intagna som överlevde förra årets bråkiga säsong.
 
Under den femte säsongen tog fångarna över fängelset, som svar på Poussey Washingtons (Samira Wiley) död under den oerhört starka fjärde säsongen. Den femte utspelade sig under (upp)loppet av endast tre dagar - och snickrades ihop av mestadels nya (för serien) manusförfattare. Jenji Kohan, seriens skapare och showrunner, har med facit i hand själv sagt att delar av den femte säsongen skrevs som "fan fiction" av manusförfattare som varit fans av serien som tittare - snarare än som skapare av den.
 
 
Personligen älskade jag den skoningslösa fjärde säsongen ofantligt mycket, vilket gjorde mig nästan lika besviken på förra sommarens uppföljning. När jag tänker efter tyckte jag även att den tredje säsongen var riktigt svag - jämfört med de två första. Med fem säsonger bakom oss är det med andra ord nästan omöjligt att veta vad man bör förvänta sig - rent kvalitets och handlingsmässigt. Smaken är såklart högst personlig, men jag tror inte att jag är helt ensam om att tycka detta. 
 
Så. Vad kan vi då förvänta oss av sommarens nya säsong? "Max" syftar givetvis på vad de intagna kallar ett fängelse med högsta säkerhetsklassificeringen (maximum security), dit de värsta brottslingarna skickas. I den korta teasern (ovan) tar vi farväl av Litchfield och vänder blicken mot Max, dit de flesta fångar började bussas redan i slutet av den femte säsongen. 
 
Det allra sista vi fick se var däremot hur bunkern, där tio av våra huvudpersoner gömde sig (Frieda, Suzanne, Cindy, Taystee, Red, Piper, Alex, Nicky, Gloria och Blanca), sprängdes av insatsstyrkan. Frågan är nu, vilka av dem överlevde - och vad får den femte säsongens upplopp för konsekvenser för de intagna? Oavsett vilket, har jag en känsla av att den sjätte säsongen kommer bli en av seriens bästa - men, jag har ju blivit besviken förr.
 
Kommer du att ge den sjätte säsongen en chans i sommar - och håller du med om att de tidigare säsongerna varierat i kvalité? Kommentera gärna nedan!
| 5 juni 2018 23:15 |