Film

Skribent

MovieZine

24 augusti 2023 | 21:45

Kommer "Canceled" bli canceled? Kritikerna slaktar den nya skräckfilmen

Filmen borde ha cancellerats redan på idéstadiet, enligt SVT:s kulturskribent.
En ny svensk skräckfilm går upp på bio till helgen - och kritikerna har plockat fram både vigvatten, krucifix och stora sågen.
 
Filmen "Canceled" är den andra som har Joakim Lundells namn bland producenterna, och likt fjolårets "Feed" handlar det om influencers som hamnar i livsfara. Den här gången får vi följa ett gäng spökjägande YouTubers som blivit canceled efter ett dödsfall. Nu hoppas de på comeback med en riktigt ruggig video från ett påstått hemsökt hus. Vad skulle kunna gå fel...?
 
Mycket tydligen, om du frågar den samlade kritikerkåren. Recensenterna har inte varit nådiga inför biopremiären och dissar en rysare som är både seg, ologisk och klyschig.
 
"Om du aldrig sett en enda rysare i ditt liv lär du skita på dig. Men här finns inte en enda originell tanke, inte en enda jumpscare som inte gjorts bättre på annat håll" kunde du läsa i recensionen här på MovieZine.
 

"Det sämsta med ”Canceled” är att den blir trist, en dödssynd för en spökhusfilm. Det hjälper inte heller att storyn är ett fuskbygge med rejäla logiska luckor som fundament", skriver Aftonbladet med 1 plus i betyg.
 
Bottenbetyg blir det även hos SVT: "Youtube-stjärnan Joakim Lundells skräckis ”Canceled” är inte läskig alls, och fungerar uselt som kommentar till cancel-kultur."
 
Svenska Dagbladet menar att "filmen saknar helt logik" och GP tillägger att "regissören Oskar Mellander nöjer sig med att beta av klichéer".
 
"Jag önskar snart att husets olycksalige ande kommer att ta kål på alla så att jag kan gå ut och ta del av den sista augustisolen" skriver Nöjesguiden.
 
Filmtopp bjuder på en snällare recension, dock med betyg 2 som många andra medier. "Canceled gör sig bra i biosalongen med sitt ödsliga mörker. Själva ljudet är skrämmande perfekt att det bör upplevas med ordentliga högtalare" skriver recensenten.
 
Kulturbloggen sågar en film som är "mer seg än engagerande eller spännande" och Filmparadiset skriver att "till slut sitter man och önskar att man tagit med sig skämskudden för det hela blir bara mer och mer pinsamt att se".
| 24 augusti 2023 21:45 |