Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

10 augusti 2022 | 19:30

12 kommande tv-serier baserade på redan välkända filmer

Det kommer en hel drös påkostade tv-serier i form av remakes, reboots och prequels av redan välkända filmer under de kommande åren.
Det är väl ingen som har missat att tv-branschen har en förkärlek till projekt som redan är kända för tv-tittarna. När det redan finns en populär film baserad på en bok, ett tv-spel eller ett helt gäng lyckade filmer baserat på något så annorlunda som en originalidé... ja, då brukar det leda till att man gör en försök i form av en tv-serie också. 
 
Här nedan har vi samlat ihop en lista på tolv av de mest lovande (och fortfarande kommande) tv-serierna, som redan haft en populär eller hyllad långfilm baserad eller inspirerad av samma berättelse. 
 

"Alien" (FX/Disney+)

 
 
Noah Hawley ligger bakom tv-serierna "Fargo" och "Legion" men kommer härnäst att bredda "Alien"-världen med en prequelserie. Han har däremot varit tydlig med att det inte är en berättelse om Ellen Ripley, utan att det bara är titelmonstret som förväntas dyka upp på nytt. 
 
- Jag vill inte stöka till den. Det här är en berättelse som utspelas på jorden. "Alien"-historierna handlar alltid om fångar, fångade i ett fängelse eller i ett rymdskepp. Jag tänker att det skulle vara intressant att bredda det lite. Vad skulle hända om de släpps loss fritt?
 
Prequelserien förväntas börja spelas in under 2023.
 

"American Gigolo" (Showtime/Paramount+)

 
 
Richard Gere dök upp i Paul Schraders långfilm från 1980 men nu blir det Jon Bernthal ("We Own This City") som tar över rollen som den mordanklagade eskorten Julian Kay. Här bör det kanske tilläggas att Schrader är väldigt missnöjd med att filmen får en remake som tv-serie, men att det inte fanns något han kunde göra för att stoppa det.
 

"Blade Runner 2099" (Prime Video)

 
 
Vi har ju redan fått en uppföljare på "Blade Runner" i form av långfilmen "Blade Runner 2049", men nu är det även en live action-serie planerad som utspelar sig 50 år efter den senaste långfilmen. Ridley Scott ryktas vara med och regissera åtminstone något av avsnitten. Handlingen hålls fortfarande hemlig, men det står i alla fall klart att det blir Silka Luisa ("Shining Girls") som skriver seriens manus.
 

"Dune: The Sisterhood" (HBO Max)

 
 
"Dune: The Sisterhood" kommer att utspela sig en sisodär 10 000 år innan händelserna i Denis Villeneuves "Dune"-filmer. Från början var tanken att Villeneuves själv skulle stå för regin även när det gäller tv-serien, men nu står det klart att den svenska regissören Johan Renck kommer att få uppdraget. Serien fokuserar på Harkonnen-systrarna och händelserna som leder till att den sektliknande gruppen Bene Gesserit (som Rebecca Fergusons karaktär tillhör i "Dune") skapas. 
 

"En vampyrs bekännelse" (AMC)

 
 
Tom Cruise, Brad Pitt och Kirsten Dunst spelade huvudrollerna i långfilmen från 1994, men snart kommer vi att få en ny adaption av Anne Rices böcker i "The Vampire Chronicles" som kommer att låta oss upptäcka den här världens vampyrer på nytt. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt och dessvärre även helt andra skådespelare i huvudrollerna.
 

"Farlig förbindelse" (Paramount+)

 
 
Adrian Lynes film från 1987 följde Michael Douglas som en gift man som har en affär med kvinnan Alex (Glenn Close), som visar sig minst sagt instabil. Lizzy Caplan ("Maseters of Sex", "Castle Rock") tar nu över rollen som Alex.
 

"Grease: Rydell High" (Paramount+)

 
 
Den gamla musikalen "Grease" från 1978 med John Travolta och Olivia Newton-John är utan tvekan en riktig klassiker. Den nya tv-serien kommer att utspela sig fyra år före musikalen "Grease" och låta oss hänga på Rydell High tillsammans med "The Pink Ladies". 
 

"Metropolis" (Apple TV+)

 
 
"Mr. Robot"-skaparen Sam Esmail håller på med en ny tv-serie, som den här gången kommer att vara inspirerad av kultfilmen "Metrolpolis" från 1927. Handlingen i originalfilmen utspelade sig i en futuristisk dystopi där vi fick följa karaktärer i två olika och tydligt uppdelade samhällsklasser. Det är däremot fortfarande oklart hur länge till vi kommer att få vänta på den färdiga versionen.
 

"Mr. and Mrs. Smith" (Prime Video)

 
 
Donald Glover, som även ligger bakom hyllade "Atlanta", kommer att försöka sig på en annorlunda version av "Mr. and Mrs. Smith" där han själv kommer att axla en av huvudrollerna. Vi kommer med andra ord varken få se Brad Pitt eller Angelina Jolie återvända till sina gamla roller från den populära långfilmen som släpptes 2005.
 

"Parasit" (HBO Max)

 
 
Det finns fortfarande väldigt lite känt kring tv-adaptionen av Bong Joon-Hos hyllade och Oscarsvinnande långfilm "Parasite". Regissören förväntas åtminstone vara den som gör adaptionen och sägs ha Adam McKay ("Succession") med sig i produktionen av serien som hittills hela tiden beskrivits som en miniserie (alltså bara en säsong). Troligtvis kommer serien att bli en engelsktalande version av en liknande berättelse som i originalfilmen, eller åtminstone delvis... men det har inte heller bekräftats ännu.
 

"Sagan om ringen: Maktens ringar" (Prime Video)

 
 
Vi spolar tillbaka tiden en sisodär 2000 år före händelserna i "Sagan om ringen"-filmerna och kommer nu få hänga med yngre versioner av exempelvis både Galadriel och Elrond, men kommer givetvis även få följa en hel drös andra karaktärer. Under de fem planerade säsongerna förväntas vi få se hur de olika magiska ringarna (och Sauron) skapades. Premiären för det första avsnittet är satt till den 2 september i år.
 

"The Continental" (Starz)

 
 
Tv-serien är en prequel till Keanu Reeves "John Wick"-filmer och kommer att utspela sig på hotellet "The Continental" som spelar en stor roll i filmerna. Handlingen kommer att kretsa kring en ung version av hotellägaren Winston Scott (som spelas av Ian McShane i långfilmerna). Lite oväntat kanske, men Mel Gibson kommer att dyka upp i tv-serien som den nya karaktären "Cormac". 
 

Läs också: Nya bilder från "Sagan om ringen: Maktens ringar" visar upp orcherna

 
Vilka tv-serier längtar du efter mest på listan? Vilka känns bara onödiga? Kommentera gärna nedan!
| 10 augusti 2022 19:30 |