Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 mars 2016 | 09:00

Kom igen, Hollywood: Dags för blackwashing

Eftersom Hollywood fortsätter rollsätta vita skådespelare i roller som uppenbarligen inte är det så föreslår vi ett utbyte...
Vi lever i en tid där samtliga Oscarsnominerade skådespelare är vita, egyptier spelas av engelsmän och australiensare och Joseph Fiennes får rollen som Michael Jackson.

Så vadå, big deal? Kanske ni säger. Det kanske det inte är. Men med det okejandet så föreslår vi lite annorlunda casting till några andra ikoniska roller. Som sagt, allt handlar ju om skådespelet i slutändan...?

(Detta är satir för att belysa ett dubbelmoraliskt problem i filmvärlden.)

Donald Glover & Morgan Freeman som Frodo & Gandalf
Som om Freemans sidenlena stämman inte skulle vara helt perfekt för den mäktiga, käppviftande trollkarlen i Midgård. Glover (tidigare omnämnd som ny Spider-Man) har den där oemotståndligt naiva uppsynen och skulle injicera lite mer varierande spel än Elijah Woods enbart uppspärrade ögon...

Dev Patel som prins Charles
Kom igen, han är faktiskt britt. Och de där öronen är ju klockrena. Sedan att han är klart mer bildskön än den faktiska prinsen (vem är inte det?) är ju en bagatell. Patel har charmen som krävs för att göra den gamla brittiske bocken uthärdlig.

Halle Berry som Marilyn Monroe
Hon har figuren, utstrålningen och den där blicken som fullkomligt äter upp dig. Berrys TV-insats som Dorothy Dandridge var bara ett förspel - Oscarsvinnaren skulle rocka den där vita kjolen över ventilationsbrunnen som den vore hennes egen.

Michael B. Jordan som Captain America
Det enda logiska steget efter “Fantasic Four”. Chris Evans gjorde det så varför inte Jordan? Han kan behöva en ny, sjysst franchise som tröst för hans uteblivna Oscarsnominering. Och efter “Creed” har han ju definitivt fysiken som krävs.

Beyoncé som Lara Croft
Hm finns det någon som har samma extrema sex appeal som Angelina hade på sin tid som den rövsparkande Tomb Raidern? Tveklöst Queen B. På med tightsen bara och ge henne lite skjutvapen. Spelar inte så stor roll att skådespelartalangen är sådär, det är ju bara en TV-spelsfilm.

Cuba Gooding Jr. & Angela Bassett som Bill & Hillary Clinton
Tänk lite utanför boxen nu bara. Gooding (i ständigt behov av en bra comeback) som den välmenande kåtbocken med hundvalpsblick, stålkvinnan Bassett som stålkvinnan Clinton. Hur kan detta vara något någon inte vill se?

Idris Elba som James Bond
Detta är inte ens halvt på skämt. Någon hade kallat honom “för street”. Elba är så cool att Daniel Craigs pungkulor skulle frysa till lingonstorlek. Nu är det dags för en av sin tids bästa aktörer att få ta på sig världens mest kända agentsmoking.

Vad tycker du om vittvätten i Hollywood? Egna förslag på blackwashing eller "får det vara nog nu"?
| 20 mars 2016 09:00 |