Klipp

Skribent

Viktor Jerner

27 januari 2016 | 20:30

Kolla in "The Raid"-regissörens samuraj-kortfilm

Vågar man hoppas på att det blir en långfilm av det här framöver?
Förståeligt nog har det pratats en hel del om "Mad Max: Fury Road" den senaste tiden, då den älskades av både kritiker och biopublik när den kom förra året. Vissa menar till och med att den kan räknas till de absolut bästa actionfilmerna som någonsin har gjorts. Visst, jag håller med om att den är fantastisk och actionscenerna är fräscha, snygga och minnesvärda, men kan man verkligen kalla den för en av tidernas bästa när det kom en actionstänkare ynka ett år tidigare som toppar den på alla sätt? 

Gareth Evans indonesiska mästerverk "The Raid 2" är det jag tänker på, en på alla sätt lyckad uppföljare till den nästan lika fenomenala "The Raid".  Efter den trodde många att det skulle bli en omöjlighet för Evans att nå ännu högre höjder, men det gjorde han med besked. Det one location-upplägg som är en av ettans allra starkaste sidor släpptes helt, och istället fick vi en "Gudfadern"-doftande blandning av gangster- och kampsportsfilm av majestätiska proportioner. Redan under den inledande actionscenen tänker man "hur i hela friden ska han kunna toppa det där?" och sedan gör han det, scen efter scen. Helt otroligt. 

Att det kommer dröja innan vi får se "The Raid 3" det har Evans länge varit tydlig med, men under den senaste tiden har han pysslat med ett annat projekt, ett lite mindre sådant. Han har nämligen snickrat ihop en härlig samuraj-kortfilm tillsammans med bland andra Yayan Ruhian som spelade Mad dog i "The Raid", och nu har han gjort den tillgänglig för alla att se. Det märks att han har haft färre resurser än vanligt under produktionen och att det är en sorts testfilm, men att få se en mix av den magiska koreografi som han nu är känd för och samuraj-action tackar vi inte nej till i första taget.

Kan man tänka sig att det här är de första stegen mot en långfilm utifrån det här konceptet? Kanske, men som jag har förstått det så är en av anledningarna bakom att Evans väntar med nästa "The Raid"-film att han är lite less på kampsport. Därför känns det också osannolikt att han skulle ge sig in på det här spåret, i alla fall inom den närmsta framtiden. Men jag hade helt klart varit nyfiken på att se den, även om det oroar mig lite att det i videobeskrivningen står att man i så fall skulle sikta på en PG13-publik. Vi hade med andra ord då inte alls fått den råhet som jag kan tycka är en av "The Raid"-filmernas mest essentiella delar. 

Se kortfilmen i sin helhet nedan: 


Skulle ni vilja se en långfilmsversion av det här, även om det blir PG-13? 
| 27 januari 2016 20:30 |