Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 september 2014 | 11:00

Kolla in Norges första katastroffilm

"The Day After Tomorrow" möter "Turist" i ambitiösa effektfilmen "Bølgen".
Se teasern nedan:


"Det har hänt förut. Det kommer att ske igen." De olycksbådande orden syftar till katastrofen i norska Tafjord år 1934 då 40 personer omkom i en flodvåg. Händelserna har inspirerat till vad som ska bli Norges första katastroffilm, "Bølgen" ("Vågen"). 


Filmens producent Martin Sundland berättar i en intervju med norska Filter att man nu kan skapa minst lika bra effekter som i Hollywoodfilmerna "Day After Tomorrow" och "2012". Men effekterna får inte heller ta över huvudrollen. 

- Det måste ju vara en spännande historia i grunden, med äkta människor som upplever det här. Lyckligtvis har vi två av Norges bästa skådespelare ombord. 

Kristofer Joner och Jakob Oftebro har fått huvudrollerna i filmen, som regisseras av Roar Uthaug ("Fritt vilt") med 50 miljoner norska kronor i budget. 

- Jätteroligt att få leka i en stor sandlåda, med så mycket tillgänglig teknik och kompetens omkring sig. Men det blir också en utmaning att jobba med skådespelare i scener där effekterna läggs på i efterhand. Vi kommer att kombinera de digitala effekterna med praktiska effekter för att få en större realism i bilden, säger Uthaug.

Det är ju intressant att den här filmen - om det mänskliga efterspelet av en sådan katastrof - kommer i kölvattnet av svenska Oscarshoppet "Turist"?

- Hehe, ja. Man kan nästan tala om en ny våg inom skandinavisk film, säger Uthaug till Filter.

"Bølgen" ligger i postproduktion och får biopremiär under 2015.

Vad tycker ni om teasern? Kommentera nedan.
| 19 september 2014 11:00 |