Klipp

Skribent

Viktor Jerner

18 mars 2016 | 17:00

Se den första trailern till "Genius" med Colin Firth och Jude Law

Porträtteringen av ett litterärt geni och hans legendariska redaktör.
När den hade världspremiär på Berlin filmfestival i februari snackades det en hel del om Michael Grandages - en oerhört hyllad brittisk teaterregissör - regidebut "Genius". Reaktionerna kring den var väldigt blandade, vilket alltid gör mig mer nyfiken än i de fall då det enbart haglar hyllningar eller sågningar.

Filmen handlar om författaren Thomas Wolfe (Jude Law) och hans relation med den smått mytomspunna redaktören Maxwell Perkins (Colin Firth) - upptäckte exempelvis Ernest Hemingway och F. Scott Fitzgerald - när de arbetade med Wolfes episka bok "Of Time and the River". Deras åsikter kolliderade ofta, men tillsammans nådde de högre än någonsin tidigare.

I rollistan hittar vi också Nicole Kidman och Laura Linney - två helt fantastiska skådespelerskor och den sistnämnda ser vi alldeles för lite av - som de två männens partners, samt Dominic West och Guy Pearce. Deras respektive roller är Hemingway och Fitzgerald, vilket ska bli oändligt roligt att se. Alla förutom West skymtar förbi i den nysläppta trailern som kan ses nedan: 


Känslorna jag har kring den här trailern är lika kluvna som publikens reaktion efter premiären. Å ena sidan känns den smärtsamt ostig stundtals, så där riktigt överdrivet biopic-melodramatisk, men samtidigt fascineras jag djupt av den professionella relation som finns i berättelsens centrum. Kanske är det bara filmens marknadsföringsgäng som vill sälja in den som en ny "The Imitation Game"? John Logan ("Skyfall", "Hugo") är en skicklig manusförfattare och jag håller tummarna för att han i alla fall inte trampar i de vanligaste biopic-fällorna. 

Hur är peppen inför den här filmen?
| 18 mars 2016 17:00 |