Film

Skribent

Viktor Jerner

28 september 2017 | 20:00

Kolla in den utsökta animeprequeln till lovande "Blade Runner 2049"

Få en visuellt enastående inblick i vad som hände mellan Ridley Scotts tidlösa klassiker och den nya storfilmen.
Som jag skrev i min text där jag beskriver min massiva pepp inför Denis Villeneuves "Blade Runner 2049", fortsättningen på Ridley Scotts scifi-mästerverk, har den här filmen precis alla ingredienser för att kunna bli något utöver det vanliga. Om man ska tro de första reaktionerna som flödade in under gårdagen så verkar det onekligen vara upplagt för succé inför den stundande premiären den 5:e oktober. 
 
En aspekt som jag inte lyfter i min artikel är filmens marknadsföring, som kontinuerligt har varit helt fantastisk. Alla de bilder, posters och trailers som har släppts har verkligen byggt på peppen steg för steg. De allra vassaste draget från teamets sida är dock tveklöst prequel-kortfilmerna som ger oss en inblick i vad som hände i "Blade Runner"-världen mellan 2019 – året då den första utspelar sig – och 2049. 
 
"2036: Nexus Dawn" med Jared Leto följdes av "2048: Nowhere to Run" med Dave Bautista, båda regisserade av Luke Scott. Nu har dock den tveklöst bästa hittills landat, Shinichiro Watanabes (regissören bakom "Cowboy Bebop") animepärla "Black Out 2022". Kortfilmen skildrar hur två replikanter, Trixie och Iggy, sätter en sorts replikantuppror – som får kataklysmiska effekter i den här världen – i rullning. Kolla in filmen i sin helhet nedan: 
 
 
Det är verkligen ren njutning det här, att få se Watanabe ta sig an Ridley Scotts spektakulära värld med sån briljans och finstämdhet. Han använder flera olika animationsstilar – alla helt enastående rent visuellt – under den 15 minuter långa speltiden och berättar en historia som jag nu blir lite deppig över att inte få se en direkt fortsättning på. Tankarna förs direkt till animeklassiker som "Akira" och "Ghost in the Shell" och en fullängdsversion i stil med dem hade inte varit helt fel. 
 

Läs vidare: Fem starka anledningar att se "Blade Runner 2049"

| 28 september 2017 20:00 |