Klipp

Skribent

Viktor Jerner

23 augusti 2016 | 17:00

Klipp: briljansen i Paul Thomas Andersons nya Radiohead-video

En av vår tids bästa regissörer har levererat en musikvideo med oväntat djup.
I en värld där sylvassa regissörer som Denis Villeneuve, Derek Cianfrance och Jean-Marc Vallée fortsätter att leverera på högsta nivå är det inte helt lätt att välja en favorit. Om man bara får välja en finns det dock ingen tvekan om att det blir mästerliga Paul Thomas Anderson för mig. Även om jag fortfarande inte riktigt helt kan ta till mig "Inherent Vice" så har mästerverk som "Boogie Nights", "Magnolia", "There Will Be Blood" och "The Master" satt permanenta och djupa spår i mig, på absolut bästa sätt.

Som vanligt dröjer det ett bra tag mellan Andersons filmer, men medan vi väntar in hans kommande projekt har vi tid att gräva oss riktigt djupt i den musikvideo han nyligen regisserade åt bandet Radiohead. Vi kan börja med att ta en titt på den i sin helhet:Härligt drömsk, melankolisk och annorlunda, eller hur? Anderson har gjort en del musikvideor tidigare (bland annat till Fiona Apple), men det här är första gången han samarbetar med Radiohead på det viset. De har ju dock sedan långt tillbaka en väldigt stark koppling, då bandets gitarrist Jonny Greenwood har gjort den magiska musiken till "There Will Be Blood" och "The Master".

Men det här är alltså den första musikvideon de gör tillsammans, och inte helt oväntat bjuds det då på något alldeles extra. Skapar man lite på ytan finns det nämligen en hel del intressanta detaljer och kreativa val som blottlägger det tematiska djupet i både musiken och videon. Vimeo-användaren Rishi Kaneria har - med hjälp av Reddits sektion om Radiohead - snickrat ihop en ambitiös videoanalys där han sammanställer många fascinerande teorier om vad som döljer sig mellan raderna och bilderna:


Siffran 23 verkar onekligen vara av särskild betydelse och teorierna om att det handlar om Thom Yorkes (frontman i bandet och huvudrollen i videon) separation från flickvännen Rachel efter 23 år - lika många år som Radiohead har varit aktiva dessutom - känns mycket troliga. Kampen mellan kärleken och karriären är något som många kan relatera till, och med det i tanken blir melankolin och det emotionella trycket i videon ytterligare några snäpp starkare. Vackert, kort sagt.

Vad tycker ni om Paul Thomas Andersons "Daydreaming"-video? 

| 23 augusti 2016 17:00 |