Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 december 2023 | 11:00

5 filmklassiker som du kan återse på bio i vår

Martin Scorsese-biopic eller John Carpenter-skräck? Nu blir det nypremiär för fem klassiska filmer på Filmstaden.
Den välkomna trenden med klassiska filmer som får nypremiär på bio fortsätter. Nu annonserar Filmstaden att de släpper fem klassiska filmer som de flesta av oss endast haft chansen att se på TV-skärmar. Här är de ikoniska titlarna du absolut bör skriva upp i kalendern och uppleva med biografernas oslagbara bild- och ljudkvalité:
 
 

1. They Live (1988) - nypremiär 9 januari

 
Skräckmästaren John Carpenters skruvade sci-fi/skräckis är en riktig kultrulle vars samhällskritiska budskap känns mer relevant än någonsin i dagens politiska klimat. Men det är också stenhård action när tuffa wrestlingstjärnan Roddy Piper via speciella solbrillor upptäcker att sluga utomjordingar försöker ta över världen - och bestämmer sig för att sparka alien-röv.
 
 

2. Medan vi faller (1995) - nypremiär 23 januari

 
Franskt om unga mäns frustration över brist på respekt och att bli tagen på allvar. Utspelas under 24 timmar och följer tre unga vänner i den franska förorten där rasism och polisvåld börjat närma sig bristningsgränsen. Starkt genombrott för regissören Mathieu Kassovitz (känd som skådespelare i ”Amelie från Montmartre”) som vann pris i Cannes, samt stjärnan Vincent Cassel, som vi senare sett i ”Ocean’s 12” och ”Black Swan”.
 
 

3. Uppror (1967) - nypremiär 6 februari

 
Ett av regissören Masaki Kobayashis kändaste bidrag till japanska periodfilmsgenre Jidaigeki. Denna utspelar sig under Tokugawa-klanens Edoperiod och följer svärdsmästaren Isaburo (Toshiro Mifune, ”Shogun”) när han gör uppror mot sin herre som kräver Isaburo fru samt att han och sonen begår självmord. Prisvinnare på Venedigs filmfestival.
 
 

4. Tjuren från Bronx (1980) - nypremiär 5 mars

 
Skildringen av boxaren Jake LaMottas liv är en filmhistoriens främsta biopics och sportfilmer. Martin Scorseses vrålsnygga, svartvita foto ramar perfekt in LaMottas upp- och nedgångar och relationer med brodern (Joe Pesci) och hustrun (Cathy Moriarty). Robert DeNiro leder en suverän ensemble och fick välförtjänt sin första huvudrolls-Oscar.
 
 

5. Caligula: The Ultimate Cut (1980) - nypremiär 19 mars

 
Den ökända, rekorddyra skandalfilmen om kejsare Caligulas tyranniska tid vid makten 37-41 e.Kr släpps nu i en nyrenoverad, nyklippt version som den ursprungligen var tänkt. Passa på att se stjärnor som Malcolm McDowell, Helen Mirren och Peter O’Toole i en absurd film som fylldes av porr och våld som ledde till censurförbud och åtal i flera länder.
 
Vilka klassiker skulle ni vilja återse på bio? Kommentera gärna.
| 26 december 2023 11:00 |