Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 maj 2024 | 22:15

Klart: Cannes-snackisen "Megalopolis" får svensk premiär

Francis Ford Coppolas hatade, älskade passionsprojekt kommer till Sverige.
Raka vägen från Cannes till Sverige. "Gudfadern"-regissören Francis Ford Coppolas mest omtalade film på årtionden har köpts upp av distributören Njutafilms för en skandinavisk premiär.
 
Coppolas "Megalopolis" hade premiär alldeles i början av Cannes Film Festival under förra veckan. Förväntningarna var höga, budgeten ännu högre - regissören hade pungat ut med 120 miljoner dollar av sina egna pengar för att förverkliga drömprojektet han burit på i sådär 40 år.
 
Recensionerna? De är all over the place. Många hyllar den ambitiösa sci-fi-dystopin, lika många kom ut ur salongen som frågetecken och undrar vad för skit de just sett. Det gör mig om möjligt ännu mer taggad, för film är ju som roligast när det väcker känslor och debatt.
 
"Megalopolis" spåddes få det svårt att säkra distribution på grund av allmänt okommersiell och svårtillgänglig. Trots det har den redan sålts till mängder av europeiska länder samt Australien, skriver Deadline.
 
"Inte ens den stjärnspäckade ensemblen lyckas rädda detta sjunkande skepp som nog gör sig bäst på botten" tyckte MovieZines recensent Jonna Vanhatalo.
 
Vi hoppas slippa vänta alltför länge på en svensk biopremiär - och vågar man hålla tummarna för IMAX?
| 22 maj 2024 22:15 |