Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 oktober 2023 | 13:00

Kinesiska piratkopior av nya ”Mission: Impossible” dyker upp på nätet

Innan “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” ens släppts digitalt så har piratkopior av filmen börjat dyka upp. Och det ser ut som om de kommer från Kina...
Tom Cruise & co har inte haft det lätt med senaste och sjunde installationen av deras populära actionfranchise, “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”.  Inspelningen försenades på grund av Covid-pandemin och även premiären sköts på flera gånger innan den äntligen landade på biografer 19 juni i år.
 
Men en saftig räkning gjorde den till en av världens dyraste filmproduktioner och trots en inkomst på över 567 miljoner dollar så ansågs den vara en ekonomisk besvikelse. Nu ser det ut som om det digitala släppet av filmen 11 oktober fått viss konkurrens i form av piratkopior, skriver Torrent Freak.
 
Detta är självklart inget nytt fenomen men att dessa högkvalitativa kopior dykt upp innan filmen ens kommit ut är inget bra tecken. Sedan ser det dessutom ut som om kopiorna härstammar från Kina då nedanstående omnämnande av China Film Administration dyker upp i början av filmen.
 
 
China Film Administration leds av Kinas kommunistiska parti och utfärdar bland annat filmvisningslicenser via deras logga med en drake som kan ses på bilden ovan. Inget pekar på att denna administration har något med läckan av kopiorna att göra men loggan är ett tydligt tecken på att de kommer från Kina.
 
En annan ledtråd till detta är kopiorna kommer med kinesiska undertexter. Denna typ av piratläcka är självklart inget som Tom Cruise och kollegorna på Paramount lär uppskatta inför det digitala släppet av sin film men att försöka stoppa eller hindra det är nog något man kan kalla ett... omöjligt uppdrag.
| 3 oktober 2023 13:00 |