Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 mars 2020 | 09:15

Kina kan öppna sina biografer redan vid månadsskiftet

Lite positiva nyheter i dessa tider: den värsta coronakrisen i hårt drabbade Kina verkar snart vara över.
70.000 kinesiska biografer har stått stängda i snart två månader. Nu är de äntligen redo för nyöppning. De kan börja släppa in publik redan i slutet av mars, skriver Deadline.

I Kina, nationen som drabbats hårdast av coronavirusets utbrott, registreras numera väldigt få nya smittofall. En IMAX-biograf i Shanghai är bland flera turistattraktioner som redan återgått till normal drift. Men att öppna biograferna på nytt och fylla dem med både film och publik kommer ta sin tid.

En undersökning i Kina har visat att 68 procent ser biografen som sin främsta underhållning så fort epidemin är över. 30 procent kommer att gå på bio så snart de har öppnat igen, medan resten avvaktar tills det kommer ett officiellt uttalande om att COVID-19-risken är över - eller lite längre.

Biograferna kommer att öppna försiktigt och med äldre, framgångsrika biofilmer på repertoaren. I mitten/slutet av april räknar man med att kunna släppa Hollywoodfilmer som aldrig hann få premiär i början av året, som exempelvis ”1917” och ”Sonic the Hedgehog”. Disneys äventyrsfilm ”Mulan” med kinesiska Liu Yifei i huvudrollen kommer antagligen att dröja lite till.
 
 
I USA släcktes nyligen 4000 stora biodukar, och i Sverige har Filmstaden beslutat att slå igen alla sina biografer tills vidare. Men det finns en förhoppning om att det mesta är tillbaka i drift någon gång i maj, i god tid till biosommaren.
| 19 mars 2020 09:15 |