Film

Skribent

MovieZine

18 mars 2020 | 09:30

4000 amerikanska biografer har stängt

Filmvåren har rensats på alla stora biopremiärer, vilket kan kosta branschen 2 miljarder dollar - bara i USA.
Alla de stora biokedjorna som Regal Cinemas och Cineplex har slagit igen i USA. Hur länge vet ingen - men AMC planerar att hålla stängt mellan 6 till 12 veckor enligt The Verge.

Deadline räknar med att 20 procent av landets biografer fortfarande är öppna. Men filmindustrin beräknas ta en smäll på 2 miljarder dollar, om biograferna står tomma till och med maj månad.

Även när de öppnar på nytt kommer det bli tufft för branschen att komma på fötter igen. Social distansering och rädslan för smitta kan ändra publikens biovanor för en lång tid framöver, vilket i sin tur lär påverka biointäkterna - även när storfilmer som "Mulan" och "Black Widow" väl får sin premiär.

Experter tror att biograferna kan öppna om några veckor, men med varannan stol ledig. Något liknande har föreslagits i Kina. Coronaeffekter lär dock sätta sina spår på biobsöken, utbudet och intäkterna ända in på år 2021.

Här i Sverige stänger idag alla Filmstadens salonger tills vidare. Ett fåtal mindre aktörer visar fortfarande film - här kan du se vilken bio som har öppet i din stad.
| 18 mars 2020 09:30 |