Film

Skribent

MovieZine

3 november 2015 | 12:00

Känslorna som nästan kom med i ”Insidan ut”

Pixars "Insidan ut" kunde ha blivit en helt annan film. Kolla in konceptbilderna som hamnade i papperskorgen.
2015 är inte slut än, men det känns tryggt att påstå att vi redan har sett årets bästa animerade film. Pixars ”Insidan ut” är en vacker, rolig, intelligent och känslofylld historia som lyckas ge liv åt en speciell tid vi alla nog minns från vår barndom.

I filmen möter vi fem känslor som bor inuti Rileys huvud: Glädje, Vemod, Ilska, Rädsla och Avsky trängs vid kontrollbordet och styr över 11-åringens vardag.

I verkligheten är forskarna inte eniga om hur många bas-känslor som finns inom oss. I intervjuer har filmskaparna berättat om hur deras fem val är ett hopkok av diverse känslor som de önskade få med i filmen. 

- Det här är vetenskap, tänkte vi. Det lär finnas ett exakt svar. Men en del säger 17, andra svarar fyra. Några forskare tror på noll, att våra känslor är en slags illusion. Det finns ingen enighet i frågan vilket var bra för oss, då fick vi bestämma själva, säger regissören Pete Docter.

Och det ser ut som att flera andra känslor kom hela vägen till ritbordet innan de fick nobben. 

USA Today presenterar tidiga skisser på några av känslorna som kunde ha blivit en del av "Insidan ut".

Hopp
Avund
Girighet
Skuld
Irritation
Dysterhet


Kärlek


Large c53756f52ca7d15ae939cac29fd7acbf insidan love
Large c53756f52ca7d15ae939cac29fd7acbf insidan love2

Blygsel och Genans
Och visst är det Rädsla som fick vara med på bilden ovan, och troligen låna lite av karaktärsdragen från sina två polare.

Visst är det lätt att föreställa sig hur flera av känslorna ovan kombinerades med filmens karaktärer? Irritation kan lätt vara en del av Ilska, och Hopp har tveklöst blivit ett med Glädje.
| 3 november 2015 12:00 |